Augalinis aliejus

Augalinis aliejus
Augalinis aliejus – aliejaus rūšis, gaunama iš įvairių aliejinių augalų. Jis naudojamas kulinarijoje (salotoms pagardinti, kepimui, gaminant margariną). Kai kurių rūšių aliejai taip pat populiarūs chemijos pramonėje, naudojami gaminant kosmetiką, higienos priemones (muilą, šampūną), naudojami kaip biokuras.
Pasaulinė augalinio aliejaus gamybą 2012 m. siekė beveik 158 mln. tonų. Didžiausią dalį sudarė alyvpalmių aliejus (32 %), sojų aliejus (27 %) ir rapsų aliejus (15 %).
 
Rūšys:
 
Tarp dažniausiai maistui naudojamų augalinių aliejų yra:
saulėgrąžų aliejus;
kukurūzų aliejus;
alyvuogių aliejus;
rapsų aliejus;
sojų aliejus;
alyvpalmių aliejus.
» Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu
Greitieji kefyriniai pyragėliai Greitieji kefyriniai pyragėliai
Krabų lazdelės tešloje Krabų lazdelės tešloje
Gaivios salotos su avokadu Gaivios salotos su avokadu
Marinuoti agurkai Marinuoti agurkai
Kepsneliai su kiauliena Kepsneliai su kiauliena
Bulviniai pyragėliai su dešrelėmis Bulviniai pyragėliai su dešrelėmis
Perlinės kruopos su grybais ir daržovėmis Perlinės kruopos su grybais ir daržovėmis
Olgos šventinė silkutė Olgos šventinė silkutė
Vištienos kepsniukai Vištienos kepsniukai