Briuselio kopūstai

Briuselio kopūstai
Briuselio kopūstai (briuseliniai kopūstai), (lot. Brassica oleracea) priklauso lapinių (B. oleracea) briuselinių kopūstų porūšiui. Tai viena iš jauniausių kopūstinių daržovių. Išplitusi švelnaus pajūrio klimato kraštuose — Anglijoje, Olandijoje, Danijoje, Prancūzijoje. Ten jų derlius imamas beveik ištisą žiemą. Lapų pažastyse išauga graikiško riešuto dydžio 30—60 gūželių. Lapai ir kotai naudojami pašarui. Maistingesni už gūžinius baltuosius kopūstus. Turi iki 4,8 % baltymų, 0,46 % riebalų, 6,6 % angliavandenių. Nemažai vitaminų, mineralinių druskų, ypač kalio, kalcio, magnio, geležies. Pagal vitamino C kiekį artimi juodųjų serbentų uogoms, o už gūžinius kopūstus jo turi 5—6 kartus daugiau. Tinka valgyti virti, troškinti, marinuoti, rauginti, šaldyti. Gaminamos salotos. Tai vertinga dietinė daržovė. Nuo daigų sodinimo iki derliaus nuėmimo praeina 126 dienos. Gūželėse esti 14,2% sausųjų medžiagų, 1,4% cukrų, 162,7 mg% vitamino C, 4,7% baltymų.
» Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu
Itališkai pagaminti briuselio kopūstai Itališkai pagaminti briuselio kopūstai
Vištiena su briuselio kopūstais ir Bešamelio padažu Vištiena su briuselio kopūstais ir Bešamelio padažu
Vištienos ir briuselio kopūstų apkepas Vištienos ir briuselio kopūstų apkepas
Briuselinių kopūstų apkepas Briuselinių kopūstų apkepas
Briuselio kopūstėlių apkepas Briuselio kopūstėlių apkepas
Makaronų sriuba su daržovėmis Makaronų sriuba su daržovėmis
Bulvių salotos su kopūstais Bulvių salotos su kopūstais
Pieniška briuselinių kopūstų sriuba Pieniška briuselinių kopūstų sriuba
Kopūstų troškinys Kopūstų troškinys