Grybai

Grybai
Grybai (įvairūs) - heterotrofinių organizmų grupė. Lietuvoje grybai renkami miške, dauguma jų netoksiški, arba prarandantys šias savybes išvirus. Grybai turi savitą skonį ir aromatą, dėl to dažnai vartojami įvairiuose patiekaluose. Valgomieji grybai žmogui žinomi nuo seniausią laikų kaip vertingas papildomas ir mėgstamas maisto produktas. Grybai — vertingas maisto produktas, kuriame yra riebalų, angliavandenių, baltymų, mineralinių druskų, aromatinių medžiagų, vitaminų. Pavyzdžiui, džiovintuose baravykuose baltymų yra 2 kartus daugiau negu jautienoje ir 3 kartus — negu žuvyje. Riebalų — daugiau negu bulvėse, burokėliuose. Maistingesnės yra grybų kepurėlės, ne koteliai. Vitamino B voveraitėse ir šilbaravykiuose yra ne mažiau kaip mielėse. Daugiausia maistingųjų medžiagų yra grybo kepurėlėje, mažiau — kote. Tačiau žinotina, kad grybų ląstelienoje yra chitino — gana sunkiai virškinamos medžiagos, todėl silpnesnės sveikatos žmonės turėtų jų valgyti saikingai. Be to, seni grybai gali būti nuodingi — geriau jų nerinkti. Grybus patartina lupti, nes odelėje esti nuodingų medžiagų. Jauni, tinkamai pagaminti grybai sveikatai nekenkia ir yra skanus maistas. Į grybus nededama daug aštrių prieskonių, kad nenustelbtų grybų aromato.
» Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu
Marinuoti grybai žiemai Marinuoti grybai žiemai
Ryžių sriuba su pievagrybiais Ryžių sriuba su pievagrybiais
Aštri, saldžiarūgštė baltųjų kiniškų grybų sriuba su vištiena Aštri, saldžiarūgštė baltųjų kiniškų grybų sriuba su vištiena
Rudens blynai Rudens blynai
Kepenų paštetas Kepenų paštetas
Marinuoti grybai Marinuoti grybai
Silkių salotos su grybais ir daržovėmis Silkių salotos su grybais ir daržovėmis
Folijoje kepta žuvis Folijoje kepta žuvis
Šviežių grybų padažas Šviežių grybų padažas