Kardamonas

Kardamonas
Kardamonas — imbierinių šeimos daugiametis žolinis visžalis tropikų augalas; Jo vaisiai gelsvai balti, turi odišką apvalkalą ir smulkias sėklas. Visose augalo dalyse yra kamparo kvapą turinčio eterinio aliejaus, sėklose jo būna apie 4%. Be to, sėklos turi cukraus, krakmolo, ląstelienos ir beazotinių medžiagų. Kardamono džiovinti vaisiai vartojami duonos ir pyrago bei konditerijos pramonėje, kulinarijoje. Kardamonas kilęs iš Indijos. Nuo senų laikų jo sėklos ten vartojamos kaip uždaras prie valgio ir medicinoje. Kardamoną, kaip vaistinį augalą, vartojo senovės graikai ir romėnai. Viduramžiais juo buvo gerinamas virškinimas, malšinamas galvos skausmas, gydomos inkstų ligos ir vidurių pūtimas, kosulys. Kartais vartojamos ne tik sėklos, bet ir kitos augalo dalys. Pvz., Indijos medicinoje kardamono šakniastiebis dar ir šiandien vartojamas kaip stimuliatorius, nuo dizenterijos ir inkstų akmenligės dieglių.
» Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu
Vytinta išpjova Vytinta išpjova
Vytintos dešros Vytintos dešros
Varškės ir moliūgų apkepas Varškės ir moliūgų apkepas
Orkaitėje kepta stirniena Orkaitėje kepta stirniena
Kalėdiniai sausainiai Kalėdiniai sausainiai
Velykinis pyragas Velykinis pyragas
Vištiena su ryžiais Vištiena su ryžiais
Kalėdiniai sausainiai Kalėdiniai sausainiai
Bandelės su cinamonu Bandelės su cinamonu