Mango

Mango
Mango, yra Mangamedžio vaisius. Mangamedis — žagreninių šeimos visžalis 20—40 m aukščio medis, vedantis stambius ovalius vaisius — kaulavaisius. Sultingas, kvapus, vaisių minkštimas gelsvai baltas, saldžiarūgštis. Kitos mangamedžio rūšies — indiškojo mangamedžio — vaisių minkštimas geltonas. Indiškojo mangamedžio vaisiai skanesni, už kitų. Mangamedis kilęs iš Indonezijos. Ten, taip pat Indijoje ir kitose tropikų šalyse auginamos kultūrinės jo veislės. Vaisiai valgomi žali ir perdirbti, kartais sūdyti. Iš nesunokusių vaisių daromos salotos. Kauliukų branduoliai sumalami į miltus. Mangai daug vitamino C, D, B1 ir karotino, tai didina jų maistinę vertę. Todėl mango sultys naudingos ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Indijos liaudies medicinoje sunokę vaisiai vartojami šlapimui varyti ir viduriams paleisti, įvairiems vidiniams kraujavimams stabdyti. Sultys vartojamos kaip išoriniai vaistai nuo ūmių dermatitų. Vaisių žievė vartojama kaip sutraukiantis ir skrandį tonizuojantis vaistas, sėklų kauliukai — nuo kirmėlių, o sėklos — nuo astmos. Mangamedžio lapai laikomi vaistais nuo skorpionų įkandimų. Spiritinė džiovintų žiedų tinktūra tinka nuo viduriavimų, lėtinės dizenterijos, šlapimo pūslės kataro.
» Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu
Avokadų salotos Avokadų salotos
Salotos su šaltai rūkyta  lašiša ir granatais Salotos su šaltai rūkyta lašiša ir granatais
Suši su krabų lazdelėmis Suši su krabų lazdelėmis
Gaivus desertas Gaivus desertas
Mango padažas Mango padažas
Mango ledai Mango ledai
Mango kokteilis su brendžiu Mango kokteilis su brendžiu
Keptos krevetės mangų padaže Keptos krevetės mangų padaže
Vaisių ir sulčių kokteilis Vaisių ir sulčių kokteilis