Pankolis

Pankolis
Pankolis (Foeniculum vulgare) - panašus į krapus, kmynus augalas, tačiau kito skonio, o išdžiūvusios sėklos lieka žalios. Pankoliai yra daugiamečiai. Auginami kaip vienmečiai ar dvimečiai. Stiebai stipriai šakojasi. Apatinių lapų lapamakštės plačios, sustorėjusios. Iki 10 cm skersmens išaugę lapkočiai nupjaunami ir valgomi. Sustorėję lapkočiai su lapamakštėmis sudaro nedideles gūželes, kurios ir vartojamos maistui. Tinka salotoms, troškinti, konservuoti, sriuboms, mėsos, žuvies ir daržovių patiekalams paskaninti. Turi daug eterinio aliejaus, kuris suteikia malonų salstelėjusį, gaivinantį skonį ir anyžių kvapą. Žaliuose augaluose yra apie 150 mg% vitamino C, iki 0,5% eterinio aliejaus, karotino, rutino. Sėklose eterinių aliejų būna iki 6,5%. Jos vartojamos konditerijoje. Gerai auga trąšioje ir purioje dirvoje. Sėjami gegužės pradžioje. Vaisiai ne kasmet prinoksta. Peržiemoja tik gerai apdengti arba laikomi rūsyje.
» Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu
Pankolių salotos Pankolių salotos
Konservuoti pomidorai Konservuoti pomidorai
Skaniausias kalmarų užkandis Skaniausias kalmarų užkandis
Keptos krevetės mangų padaže Keptos krevetės mangų padaže
Sicilietiškos salotos Sicilietiškos salotos
Išmarinuota žuvis Išmarinuota žuvis
Salotos su keptais pankoliais Salotos su keptais pankoliais
Pica su jūros gėrybėmis Pica su jūros gėrybėmis
Kepintų daržovių mišrainė su naminiu majonezu ir žolelėmis ant juodos duonos skrebučio Kepintų daržovių mišrainė su naminiu majonezu ir žolelėmis ant juodos duonos skrebučio