Šparagai

Šparagai
Šparagai (Asparagus officinalis) turintys kuokelinius ir piestelinius žiedus augalai, toteriški žiedai apvalesni. Prinokęs vaisius — raudona uoga. Stiebai apie 5 m aukščio, šakoti, šaknys stiprios. Derėti pradeda trečiais metais ir auginami vienoje vietoje gali duoti derlių 2—15 metų. Valgomi jauni, mėsingi ūgliai, pradedantys augti anksti pavasarį. Tinka salotoms, sriuboms, konservuoti. Ūgliai turi 3,6% angliavandenių, 1,9% baltymų, kalcio, kalio, fosforo, magnio, geležies druskų, vitaminų C ir B, karotino. Juose esantis asparaginas teigiamai veikia sergančiuosius podagra, vandenlige. Vertingas dietinis produktas. Iš džiovintų vaisių galima virti arbatą. Neauga rūgščiose ir negiliai gruntinį vandenį turinčiose dirvose. Ypač svarbu, kad dirva būtų puri, pakankamai puveninga. Ūgliai išauginami apkaupiant juos žeme arba išpjaunami 15—20 cm ilgio prieš dygimą. Sėklos dygsta 20—25 °C temperatūroje. Galima dauginti vegetatyviniu būdu skiriant kerus į dalis. Jauni ūgliai jautrūs šalnoms. Suaugę augalai atsparūs šalčiams, gerai žiemoja ir esant plonai sniego dangai.
» Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu
Bulvių apkepas su šparagais Bulvių apkepas su šparagais
Salotos su šparagais Salotos su šparagais
Dietinė šparagų sriuba Dietinė šparagų sriuba
Šparagai svieste su peletrūnais Šparagai svieste su peletrūnais
Šparagų salotos Šparagų salotos
Leipcigo daržovių šiupininė Leipcigo daržovių šiupininė
Ėriena su šparagais Ėriena su šparagais
Šparagai ant griliaus Šparagai ant griliaus
Šparagų mišrainė Šparagų mišrainė