Žąsis

Žąsis
Žąsis. Kuo šie paukščiai riebesni, tuo laikomi geresniais. Valgiams gaminti tinkamiausia yra jaunų — 6—12 mėn.— žąsų mėsa. Ar žąsis jauna, galima nustatyti pagal kojas: jaunų jos yra gelsvos, o senų — raudonos. Gerai nupenėtos žąsys antys turi iki pusės savo svorio riebalų. Tirpinti žąsų taukai yra skanūs ir gali būti vartojami vietoj sviesto. Žąsys įdaromos troškintais baltagūžiais ar raudongūžiais kopūstais, antaniniais obuoliais, džiovintomis slyvomis ar makaronais, ryžiais. Jei žąsis liesa, kepant pridedama sviesto, o jei riebi — riebalų visai nereikia. Į keptuvą, kuriame kepa žąsis, karšto vandens iš pradžių pilama mažai, papildoma vėliau, paukščiui gražiai pageltus (apkepus). Paukščiui apkepus, jei riebalų daug, dalis jų nupilama, paliekama tik tiek, kiek reikia kepti. Su žąsiena daugiausia vartojama šių prieskoninių daržovių: morkų, salierų, porų, petražolių, svogūnų, iš prieskonių dedama pipirų, lauro lapelių, kardamonų, kalendrų, kmynų, mairūno, kadagio uogų. Žinoma, kiekviena šeimininkė gali vartoti ir įvairesnių prieskonių ar prieskoninių daržovių (gelsvių, krapų, jonažolių, juozažolių ir kt.).
» Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu
Kepta žąsis su obuoliais Kepta žąsis su obuoliais
Kepta žąsis su obuoliais Kepta žąsis su obuoliais
Raugintais kopūstais kimšta žąsis Raugintais kopūstais kimšta žąsis
Vestuvinė rusiška žąsis Vestuvinė rusiška žąsis
Troškinta žąsiena Troškinta žąsiena
Obuoliais įdaryta žąsis Obuoliais įdaryta žąsis
Šventiška žąsies krūtinelė Šventiška žąsies krūtinelė
Kepta žąsiena su slyvų padažu Kepta žąsiena su slyvų padažu
Kepta žąsis įdaryta kopūstais Kepta žąsis įdaryta kopūstais