Duona su svogūnais
- Juodieji pipirai, malti, 0.5 arbatinio šaukštelio
- Ruginiai miltai, 1 kilogramas
- Rugiai, raugas, 100 gramų
- Vanduo, 750 mililitrų
- Mielės, 20 gramų
- Druska, 2 arbatiniai šaukšteliai
- Kardamonas, maltas
- Svogūnai, 4 vienetai
- Sviestas, 2 valgomieji šaukštai
Į persijotus miltus įpilkite sumaišytą su vandeniu raugą, sutrupinkite mieles, išmaišykite ir paliekite, kad pakiltų mielės. Kai mielės pakyla, suberkite likusius miltus, druską, prieskonius ir minkykite tešlą tol, kol joje atsiranda burbulai. Svogūnus smulkiai supjaustykite. Pusę svogūnų pakepkite svieste. Pakepintus svogūnus ir likusius nekepintus suberkite į minkomą tešlą ir gerai išminkykite. Tešlą supilkite į formą ir palikite 20 min., kad pakiltų. Tešlą suvilgykite vandeniu ir dėkite į įkaitintą iki 200 C temperatūros orkaitę. Kepkite 30min.
Ruginio raugo paruošimas:
Dvi saujas ruginių miltų užpilkite vandeniu, kol pasidarys košė, uždenkite drėgnu rankšluoščiu, pastatykite į šiltą vietą 2 valandoms. Raugas turi smarkiai pūtoti ir burbuliuoti. Jeigu jis kvepia šviežia rugine duona, raugas paruoštas, jei jaučiamas acto kvapas, raugo naudoti negalima. Raugas gali perrūgti, jei nebus ruošiamas 30 - 35 C temperatūroje.
2009-11-22 17:04