Grikių apkepas
- Grikiai, 150 gramų
- Sultinys, daržovių, 0.5 litro
- Morkos, 300 gramų
- Grietinė, 200 mililitrų
- Sviestas, 50 gramų
- Sūris, fermentinis, 150 gramų
- Svogūnai, 1 vienetas
- Džiūvėsėliai, 1 valgomasis šaukštas
- Kiaušiniai, 2 vienetai
- Druska
Grikius perliekite šaltu vandeniu ir suberkite į sultinį. Pamaišydamos virkite apie 15 min. , atvėsinkite. Morkas supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite svogūną.
Keptuvėje ištirpinkite pusę sviesto, įpilkite 3 šaukštus vandens ir patroškinkite morkas ir svogūnus. Kiaušinio baltymus atskirkite nuo trynių, juos išplakite iki standžių putų.
Trynius sumaišykite su grietine, 100 g sūrio, pagardinkite druska ir pipirais. Grikius didesniame dubenyje sumaišykite su troškintomis morkomis ir svogūnais bei trynių mase.
Po to sukrėskite išplaktus baltymus ir viską gerai išmaišykite. Masę krėskite į riebalais išteptą formą, viršų pabarstykite likusiu sūriu, džiūvėsėliais, apdėliokite kubeliais pjaustytu sviestu.
Apkepą dėkite į įkaitintą orkaitę, kepkite 180°C temperatūroje, kol gražiai parus.