Juoda ruginė duona

Juoda ruginė duona
Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:
  • Vanduo, 5 litrai
  • Druska, 100 gramų
  • Ruginiai miltai, 10 kilogramų
Gaminimo instrukcija:

Vanduo pašildomas, suberiamą 1/3 miltų, supilamas šiltame vandenyje išleistas raugas ir, gerai išmaišius, tešlos paviršius pabarstomas miltais. Duonkubilis šiltai apdengiamas ir pastatomas šiltoje vietoje, kad įmaišas įrūgtų. Rūgdamas jis 2—3 kartus padidėja, todėl įmaišant jo turi būti ne daugiau kaip 1/3 duonkubilio. Pakankamai įrūgusi, maždaug po 14 val., tešla gerai išplakama ir, subėrus likusius miltus bei druską, labai gerai išminkoma. Tešlos paviršius sudrėkinamas vandeniu, šiltai uždengiamas ir laikoma šiltoje vietoje, kol pakyla.

Krosnis kuriama, kai duona pradeda kilti. Kepalai daromi ant stalo arba stačiai ant ližės, išklotos džiovintų kopūstų, klevo lapais, ajerais arba tik pabarsčius miltais. Kepalai būdavo daromi dideli — 6—10 kg. Dabar duona dažnai kepama skardinėse formose mažesniais kepalais. Dideli kepalai kepami 3—3,5 val. Iškepusi duona pažįstama iš skambesio. Jei kepalo apačia, pabarbenus pirštais, aiškiai skamba, duona iškepusi. Išimtų iš krosnies kepalų paviršius suvilgomas šaltu vandeniu, pridengiamas švaria drobule ir paliekama virtuvėje, kad atvėstų. Šiltų kepalų nepatariama iš karto nešti į šaltą patalpą, dėti vienas ant kito, maigyti — atšoka plutelė. Paskui kepalai laikomi tamsioje vėsioje kamaroje ant lentynų.
Prieš kepant, duoną galima pabarstyti kmynais, taip pat ir įmaišyti į tešlą.

Raugo gaminimas
Ruginei juodai duonai išpurenti vartojamas tik raugas - paskutinio kepimo duonos tešlos 0,5 — 1 kg didumo bandelė, kuri paliekama išplautame duonkubilyje ir laikoma sausoje šaltoje (ne žemesnėje kaip 0°C) vietoje iki kito kepimo. Per tą laiką bandelės paviršius apdžiūsta. Prieš vartojant plutelė pašalinama, minkštimas išleidžiamas drungname vandenyje ir supilamas į maišomą duonos tešlą.
Kai raugo nėra, prieš kepant duoną jo galima pasigaminti. Imama 0,5 kg ruginių miltų, 50 g mielių, 1—1,5 litro šilto vandens. Viskas sumaišoma ir laikoma šiltai, kad įrūgtų. Maždaug po paros jis jau tinka duonai užraugti. Pagamintame rauge yra ne tik mielių grybelių, bet ir pieno rūgšties bakterijų ir šių bakterijų pagamintos pieno rūgšties, kuri suteikia duonai malonų rūgštų skonį.
Raugas ne visada būna geras, be to, kiekvieno raugo skonis priklausomai nuo vyraujančių rauge bakterijų skiriasi. Todėl kiekvienos šeimininkės duonos rūgštis kitokia. Gaminant raugą, patariama įpilti nors 0,5 stiklinės gero rūgusio pieno.

» Rašyti komentarą
» Komentarai
Sandra
2016-03-17 20:46
Laibai Aciu
zita
2013-09-04 11:45
Aciu uz toki saunu namines tikros kaimiskos duonos recepta.
Vytautas
2012-03-27 14:54
Aš ruginę duoną kepu pagal senovinį receptą,pagal kuri kepė namo tėvai.Raugo gaminu iš karto apie 2 litrus,imu rupių ruginių miltų supilu į 2 litrų stiklainį,užpilu drungnu vandeniu,išmaišau medine mentele ir vonioje pakabinu prie gyvatuko.Laikau apie tris paras,o po to raugą supilu į dubenį ir įdedu ruginių miltų,išmaišau,palieku 12 ar daugiau valandų rūgti.Po to įdedu kmynų,druskos ir vėl ruginių miltų,minkau,pamirkydamas rankas į vandenį apie 20 minučių.Tešla neturi būti per minkšta.Išminkius padarau vidurį skylę ir palieku,kad iškiltų,turi ta skylė pasinaikinti,tada galima formuoti kepalą ir kepti.Ant skardos būtinai reikia pabarstyti ruginių miltų,nes priešingu atveju duona prikeps prie skardos.Kepu orkaitėje apie valandą.Pabrėžiu,miltai turi būti rupūs ruginiai.Labai skani gaunasi,tiesiog galima vieną valgyti.Pagal čia parašytus receptus,tokios neiškepsi.
bite
2012-01-11 22:24
nesamones rasot. duonos raugas daromas be mieliu. Tik pora saukstu miltu ir silto vandens, kad butu kaip skystoka grietine. laikyt kelias dienas, galima kartais ideti po sauksteli miltu ruginiu, truputi dfar silto vandens. gi nioerkas is jusu nekeps duonos is 10 kg miltu, kur reiks labai daug raugo. dvejus metus jau kepu duon1, porai kepaliuku seimai issikepti uztenka keliu saukstu- kokiu 6.net nemi8nkau,o saukstu mediniu ismaisau. p[alaikau apie 6-8 val. ir kepu apie 50 min- 1 val 200-190 laipsniu t.
Kristina
2010-12-31 12:15
pagal senoves lietuviu tradicijas raugas gaminamas be jokiu mieliu,ji reikia gaminti tik is silto vandens ir ruginiu miltu,ir rauginti apie tris paras vis pamaitinant.jei norite tikros lietuviskos duonos ja reikia kepti tik su naturaliu raugu,ir pamatysit,ka tai reiskia ir koks yra skirtumas