Karamelizuotas keptas kumpis
- Kiaulės kumpis, 2 kilogramai
- Persikų džemas, 300 mililitrų
- Persikai, konservuoti, 400 mililitrų
- Garstyčios, 2 valgomieji šaukštai
- Imbieras, šaknis, 2 valgomieji šaukštai
- Česnakas, 2 skiltelės
- Medus, 3 valgomieji šaukštai
- Citrinos, 1 vienetas
- Druska, 2 arbatiniai šaukšteliai
- Penkių pipirų mišinys, 1 arbatinis šaukštelis
- Rozmarinas, džiovinti, 2 arbatiniai šaukšteliai
- Lauro lapai, 5 vienetai
- Gvazdikėliai, 1 saujelė
Kiaulienos kumpį ištrinti druska, maltais pipirais, česnako granulėmis, rozmarinu ir lauro lapais. Kumpį surišti, kad gautųsi apvalus ir susispaustų. Įdėti į kepimo plėvelę ir virti pasūdytame vandenyje apie valandą laiko. Paruošto kumpio viršutinę dalį įpjauti ir prismaigstyti gvazdikėlių.
Išsivirti glazūrą. Į puodą sukrėsti persikų džemą, supilti sultis nuo konservuotų persikų, susmulkintus persikus sudėti į garstyčias, kartu sudėti imbierą, cukrų, išspausti citrinos sulčių ir ,pastoviai maišant, virti apie 20 minučių, kol sutirštės. Paruošta glazūra (daugiau kaip pusė viso kiekio) aptepti kumpį.
Kumpį dėti į skardą ant grotelių. Pilti apie litrą vandens ir kepti apie valandą laiko 200°C temperatūroje. Tada užtepti likusią glazūrą ir kepti dar apie 50 minučių 180 - 170°C temperatūroje (kaimiškoje krosnyje keptas kumpis bus dar geresnio skonio).
Darbelio šiam patiekalui nemažai, bet juk bajoriški patiekalai tuo ir skiriasi. Citrinos, persikai, apelsinai ir kiti pietų kraštų vaisiai į Lietuvą atkeliavo su Bona Sforca (Žygimanto Augusto motina).
2014-04-22 15:39