Lietuviškas midus
- Citrinos rūgštis, 5 gramai
- Vanduo, 10 litrų
- Kadagio uogos, džiovintos, 200 gramų
- Mielės, vyno, 40 gramų
- Medus, šviežias, 6 kilogramai
Į užvirintą ir atvėsintą vandenį sudedama 2 kg medaus, padaugintos mielės, ištirpinta citrinos rūgštis, susmulkintos ir surištos į marlę kadagio uogos, išmaišoma ir supilama į didesnį (20— 25 litrų talpos) butelį.
Butelis sandariai užkemšamas, išvirintu kamščiu su skyle, į kurią įstatoma žarnelė ar lenktas stiklinis vamzdelis. Kitas vamzdelio galas įleidžiamas į buteliuką su vandeniu. Pro vandenį išsiskiria rūgstant atsiradusios dujos. Butelis laikomas 2—3 savaites šiltoje (20—25°C) patalpoje. Likęs medus sudedamas per 2—3 kartus.
Kai rūgimas susilpnėja, ant butelio dugno susirenka drumzlių, midus nupilamas į kitą butelį, taip pat užkemšamas ir laikomas 2—3 mėnesius.
Po to midus nupilamas antrą kartą ir laikomas šaltesnėje vietoje, kad subręstų.
Silpnesnis midus subręsta per 4—6 metus, stipresnis per 6—10 metų.
2012-04-10 21:32
2011-05-06 14:04
2011-02-25 19:09
2009-09-22 22:55
2024-04-27 16:07