Melomakarona - graikiškoms Kalėdoms
- Miltai, 540 gramų
- Saulėgrąžų aliejus, 275 gramai
- Manų kruopos, 135 gramai
- Cukraus pudra, 125 gramai
- Vanduo, 125 gramai
- Apelsinų sultys, 100 gramų
- Apelsinų žievelė, 0.5 vieneto
- Medus, 37 gramai
- Kepimo milteliai, 4 gramai
- Amonija, arba kepimo sodos, 3 gramai
- Cinamonas, 2.5 gramo
- Malti gvazdikėliai, 1.25 gramo
- Muskatas, 0.75 gramo
- Vanilė
- Gvazdikėliai, nebūtina
- Cukrus, 1 kilogramas
- Vanduo, 0.5 kilogramo
- Apelsinai, 1 vienetas
- Cinamono lazdelės
- Medus, 100 gramų
- Graikiniai riešutai, smulkintų, 100 gramų
Gaminame sirupą: dedame visus ingredientus į puodą ir verdame nemaišant. Kai užverda, nuimame nuo ugnies ir atvėsiname. Sirupą naudosime metodu - karšti melomakaronai - šaltas sirupas.
Ruošiame melomakaronus: dideliame dubenyje sumaišome aliejų, cukraus pudrą, vandenį, sultis, medų (jei reikia, jį pašildome, kad būtų skystas). Suberiame prieskonius - cinamoną, gvazdikėlius, muskatą, vanilę, apelsino žievelę.
Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir manus. Pastarieji naudojami tam, kad laikytų, "užrakintų savyje" sirupą, drėgmę, nes dažniausiai melomakaronai kepami prieš kelias savaites iki švenčių, o drėgmė juose labai svarbi.
Paskutinę akimirką, kai jau būsime pasiruošę sumaišyti šlapius ingredientus su sausais, suberiame į šlapių ingredientų dubenį amoniją (arba sodą), keletą kartų permaišome šluotele, kad pasklistų visur. Tuomet vienu ypu suberiame sausus ingredientus ir maišome rankomis kryžmiškai, kol neliks sausų ingredientų. Gali prireikti dar šiek tiek miltų, kol tešla nebelips prie rankų.
Verčiame tešlą ant švaraus paviršiaus ir imdami nuo krašto po nedidelį gabalėlį tešlos (geriausia gabalėliai iki 25 g, nes kepant jie šiek tiek išsipūčia), formuojame pailgus sausainius. Kas 5 minutes, apverčiame tešlą, nes aliejus vis norės kauptis apačioje. Dedame sausainius ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos (galima paspausti šakute sausainio viršų, taip suteikiant gražesnę išvaizdą).
Kepame 15-20 min., kol gražiai paruduoja. Traukiame iš orkaitės ir tuoj pat dedame į pasiruoštą ŠALTĄ sirupą. Palaikome apie 20 sekundžių, iš abiejų pusių apversdami, dedame ant grotelių, kad nuvarvėtų sirupo perteklius. Galiausiai, pakaitiname šiek tiek medaus ir, naudojant konditerinį šepetėlį, aptepame visus melomakaronus. Nedelsiant pabarstome smulkintais graikiškais riešutais.