Obuolių pyragas
- Kepimo milteliai, 4 arbatiniai šaukšteliai
- Vanilinis cukrus, 2 arbatiniai šaukšteliai
- Kvietiniai miltai, 360 gramų
- Obuoliai, 5 vienetai
- Kiaušiniai, 2 vienetai
- Cukrus, 270 gramų
- Sviestas, 200 gramų
- Cinamonas
- Cukraus pudra, 2 arbatiniai šaukšteliai
Nuplaukite obuolius. Išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite plonomis skiltelėmis.
Užstatykite lydytis sviestą. Nedėkite dubenėlio su sviestu tiesiai ant viryklės – čirškės, degs ir nieko gero nebus. Dubenuką statykite ant puodo su vandeniu. Tą puodą ir užkaiskite.
Išklokite skardą kepimo popieriumi. Padėkite atokiau, kad neišverstumėte.
Atsimatuokite 200 g cukraus. Įberkite į jį porą šaukštelių vanilinio cukraus. Išimkite iš šaldytuvo 2 kiaušinius.
Jei jau išsilydė sviestas, pilkite jį ant cukraus ir išmaišykite.
Atsimatuokite 360 g miltų. Supilkite į juos 4 šaukštelius kepimo miltelių.
Į cukraus ir sviesto masę įmuškite ir išmaišykite kiaušinius. Sviestas jau bus nebe toks karštas ir nesutrauks baltymų.
Suverskite miltus į turimą masę. Išmaišykite. Masės tirštumas priklauso nuo to kaip tiksliai matavote produktus. Beje, pyragas gali gautis skanus ir su poskyste, ir su gana tiršta tešla.
2/5 masės sukrėskite į skardą ir išlyginkite. Tešla turi pilnai padengti skardos dugną.
Pusę obuolių išdėliokite ant tešlos.
2/5 tešlos (kitaip – 2/3 tos, kuri liko) padenkite obuolius. Čia turbūt sudėtingiausias viso proceso etapas. Jei tešla gavosi labai tiršta, galite ją išlyginti delnu, jei per skysta – šaukštu. Bet kokiu atveju, turėkite, kad tešla mažiau lips prie naudojamų įnagių, jei šie bus sušlapinti. Galite šitam uždaviniui pasiimti dubenėlį su vandeniu ir nuolat jame mirkyti šaukštą.
Įjunkite orkaitę – tegul įkaista.
Ant tešlos paklokite likusius obuolius.
Likusią tešlą juostelėmis ištempkite skersai ir išilgai obuolių. Patogiausia tai daryti konditeriniu švirkštu. Jei neturite, susisukite tūtelę iš to paties kepimo popieriaus. Terlionės bus tikrai daugiau. Kočioti juostelėmis šitos tešlos geriau net nebandykite – labai limpa. Net atšaldyta šaldytuve, nesiduoda kočiojama – tirpsta vos paėmus į rankas. Jei tokia terlionė atrodo reikalaujanti pernelyg daug darbo ir laiko sąnaudų, galite daryti pyragą ne tešla-obuoliai-tešla-obuoliai-tešla, o tik tešla-obuoliai-tešla (paskutinį sluoksnį padengdami vientisai). Tokios smulkmenos, šiuo atveju, skonio negadina.
Pašaukite pyragą į orkaitę. Kepti reikėtų 30 min 175 C temperatūroje. Jei turite šiuolaikinę orkaitę, kurioje temperatūra matuojama ne „iš akies“ ir durelės yra su stiklu, tai toliau viskas turėtų praeiti sklandžiai. Kitu atveju išmoksite pamokas: 1) jei ištraukus pyragą, jis buvo smarkiai pasikėlęs, o atvėsęs sukrito, tai tikriausiai kepėte per aukštoje temperatūroje ir viduje jis dar bus neiškepęs; 2) jei pyragas iš vis neišsikėlė, tai tikriausiai pašovėte jį į neįkaitintą orkaitę arba įdėjote per mažai kepimo miltelių.
Kai išimsite ir pyragas kiek atauš, pabarstykite jį cinamonu bei cukraus pudra (po du šaukštukus). Barstykite geriau per sietelį – gražiau subyra.
Skanaus ;)
2012-06-02 13:18
2012-03-11 18:27
2011-12-02 16:09
2011-11-30 16:08
2016-09-01 09:31