Onutės šimtalapis
- Kvietiniai miltai, 500 gramų
- Mielės, 25 gramai
- Pienas, 125 mililitrai
- Kiaušiniai, 2.5 vieneto
- Aguonos, 1 stiklinė
- Sviestas, 500 gramų
- Cukrus, 300 gramų
- Razinos, 2 saujos
Mieles užpilti šaukšteliu cukraus ir šaukštu drugno pieno. Kiaušinius su pienu paplakti, suberti miltus ir pakilusias mieles. Užminkome tešlą. Ji lipni, vis minkant pasitepkite rankas riebalais. Tešla minkoma apie pusė valandos!!! (minkant girdisi pokštelėjimas tešloje, tai gerai, nes tai oro puslelės, kurios būtinos, kuo daugiau puslelių, tuo geriau).
Tešlą padaliname į 5 vienodus gabaliukus ir padedame, kad pakiltų, viršų patepti lydytu sviestu. Imamas vienas gabalėlis, truputį pakočiojamas, dedamas ant stalo, patepto sviestu ir pradedama tampyti į visas puses, plonumas kaip laikraščio lapo. Visas tam skirtas sviestas išlydomas, atvėsinamas (nebūtinai iki visiško atšalimo). Ištampytas lakštas gausiai!! apipilamas sviestu (jo turi užtekti visiems lapams aplieti) ir taip pat negailint apibarstyti cukrumi (jo kiekio taip pat turi užtekti visiems lapams).
Imamas kitas pakilęs blynelis, kitoje vietoje pakočiojamas, suvyniojamas ant kočėlo ir pernešamas ant jau ištampyto lakšto, ant jo jis baigiamas plonai tampyti. Vel pilamas sviestas ir t.t. Taip ištampomi visi gabalėliai tešlos.
Viršus apipilamas sviestu, cukrumi, apibarstomas razinomis. Voleliu sudedamos nuplikytos ir pamaltos aguonos (mėsmale).
Nuo krašto, standžiai suvyniojamas volelis (nebijokite sviesto, neišbega nė lašo, nes kol jus tampote sekantį lakštą jis apstinksta, ant prieš tai aptepto lakšto).
Perkeliate į norimą skardą, geriau jei būtų su skyle. Kepa apie 1- 1,5 valandos , 180 - 200 C jau ikaitintoje orkaiteje.
Kad neapdegtų, kai tik vos parus, uždenkite folija.
SKANAUS
2012-06-02 13:30