Pikantiškas spanguolių ir kriaušių pagardas
- Spanguolės, šviežių ar šaldytų, 750 mililitrų
- Kriaušės, didelės (prinokusios, nuluptos ir supjaustytos kubeliais), 2 vienetai
- „Dansukker“ cukrus uogienėms, 500 gramų
- Sultys, apelsinų, 250 mililitrų
- Obuolių actas, 2 valgomieji šaukštai
- Apelsinai, žievelės, nutarkuotos, 2 valgomieji šaukštai
- Cinamonas, lazdelė, 1 vienetas
- Gvazdikėliai, 6 vienetai
- Kadagio uogos, (nebūtinai), 4 vienetai
Šis kriaušių ir spanguolių pagardas idealiai tinka kalėdinėms dovanoms, taip pat sėkmingai jis pagardins sekmadienį šeimai iškeptą vištą ar tiks prie sūrių.
Ant vidutinės ugnies dideliame puode sumaišykite apelsinų sultis, actą ir prieskonius. Užvirkite, palaukite, kol pradės garuoti. Supilkite spanguoles ir neuždengę puodo toliau virkite ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, kol išgaruos dalis skysčio (apie 10 minučių). Suberkite cukrų uogienėms ir gerai išmaišykite. Sudėkite kriaušes ir 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies. Nugriebkite putas. Išimkite prieskonius. Galite šakute sutraiškyti vaisus, jei norite vientisesnės uogienės. Palikite aušti maždaug 10 minučių. Supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarykite.