Prancūziška žuvienė
- Žuvis, šviežia, 2 kilogramai
- Aliejus, 2 valgomieji šaukštai
- Svogūnai, laiškai, 2 vienetai
- Pomidorai, 2 vienetai
- Svogūnai, laiškai
- Čiobreliai, šakelės, 2 vienetai
- Petražolės, šakelės, 5 vienetai
- Lauro lapai, lapelis, 1 vienetas
- Česnakas, skiltelė, 1 vienetas
- Apelsinai, žievelė, džiovinta
- Vynas, baltas
- Druska
- Pipirai, juodieji
Žuvis nuvaloma, nuplaunama, nupjovus pelekus, galvas, uodegas (smulkios žuvelės paliekamos sveikos), supjaustoma gabalais, išimami kaulai. Svogūnai supjaustomi storais žiedais ir apkepinami aliejuje. Į juos sudedami skiltelėmis supjaustyti pomidorai, suberiami svogūnų laiškai, petražolių lapeliai, čiobreliai, įmetamas lauro lapelis, supilami sugrūsti česnakai ir apelsino žievelė. Viskas truputį patroškinama, po to sudedamos uodegos, galvos, pelekai ir kietesniais raumenimis žuvis (ungurys, uotas). Pasūdoma ir įpilama vandens, kad žuvis būtų apsemta. Puodas su produktais pastatomas ant didelės ugnies ir greitai užvirinamas. Verdama 7—8 min. Po to sudedamos minkštesniais raumenimis žuvys ir dar 7 min. paverdama. Žuvienė verdama ne ilgiau kaip 15 min. Tuomet sriuba nuo ugnies nukeliama, į ją įpilama gero baltojo vyno, įberiama daug pipirų, ir viskas dar 5 min. paverdama ant labai mažos ugnies. Žuvies sultinys perkošiamas per sietą, į jį įdedama pakepintų ar šviežių duonos riekelių. Sriuba išpilstoma į lėkštes ir paduodama. Žuvis atnešama atskirai, pašildytame dubenyje, apibarstyta petražolių lapeliais.