Pyragas su cinamonu ir viso grūdo miltais
- Spelta šviesūs miltai , 350 gramų
- Pienas, 200 gramų
- Kvietiniai miltai, 150 gramų
- Cukrus, 150 gramų
- Kiaušiniai, 2 vienetai
- Sviestas, 125 gramai
- Vanduo, 80 gramų
- Šlapios mielės, 30 gramų
- Vanilinis cukrus, 10 gramų
- Druska, 5 gramai
- Cinamonas, 5 gramai
Į šiltą vandenį (25ºC) įdėti mieles ir ištirpinti.
Po to, suberti arbatinį šaukštelį cukraus ir 40 g miltų – viską išmaišyti ir palikti, kol masė pakils (apie 15-20 min).Į kitą dubenį supilti pieną ir 250 g kvietinių miltų bei pirma paruoštą mielių masę.
Viską išmaišyti, kad neliktų sausų miltų ir palikti 30-40 min.Po to, į dubenį su pastovėjusia mase suberti abiejų rūšių miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską, kiaušinius ir išmaišyti tešlą.
Tuomet supilti ištirpintą ir atvėsintą sviestą.
Išminkyti tešlą, kol nelips prie rankų. Palikti 10 min pailsėti.Stalą pabarstyti miltais, tešlą šiek tiek iškočioti ir nubarstyti paviršių cinamonu (arba cinamono sumaišyto su cukrumi).
Susukti į vyniotinį ir įdėti į riebalais išteptą kepimo formą.
Kildyti apie 1 val.Pakilusio pyrago paviršių patepti kiaušinio plakiniu ir kepti apie 15 minučių iš anksto įkaitintoje orkaitėje (200ºC).
Per šį laiką pyragas turi apskrusti (susiformuoti plutelė).
Kai jis apskrus, sumažinti temperatūrą iki 190ºC ir dar kepti apie 30 minučių.