Rūkytas kiaulės kumpis
- Muskatas, trintas, 0.5 vieneto
- Kadagio uogos
- Kiauliena, kumpis su kaulu, 16 kilogramų
- Druska, 1.5 kilogramo
- Cukrus, 15 gramų
- Nitrinė druska (salietra), 5 gramai
- Pipirai, grūstų, juodųjų, 1 valgomasis šaukštas
- Lauro lapai, lapeliai, 4 vienetai
- Kalendra, grūsta, 0.5 valgomojo šaukšto
- Gvazdikėliai
- Mairūnas, 1 arbatinis šaukštelis
Kumpio kraštus ir raumenų paviršius dailiai aplyginkite, plonai išpjaukite sukruvintas vietas. Prieskonius stambiai sugrūskite, sumaišykite su druska, cukrumi ir salietra. Prieskonius galima dėti pagal savo skonį. Sūdymui paruoštą ir gerai atvėsintą kumpį iš visų pusių įtrinkite sūdomuoju mišiniu. Per savaitę kumpį kelis kartus apverskite ir palaistykite atsiradusiu sūrymu. Kumpį vartyti ir laistyti sūrymu reikia visą sūdymo laiką. 5-6 laipsniu temperatūroje mažesni kumpiai įsisūrėja per 4-6 savaites, o didesni per 8 savaites. Įsisūrėjusį kumpį nušluostykite švaria skepetaite ir pakabinkite vėsioje, vėdinamoje patalpoje, palaikykite savaitę kitą, kad mėsa baigtų bręsti ir įgautų geresnį skonį. Didesni kumpiai palaikomi prieš rūkymą ilgiau, mažesni - trumpiau (skiriant 1-1,5 dienos 1 kilogramui kumpio). Tas vietas, kurios linkusios greičiau gesti pabarstykite pipirais. Jei norite, kad į kumpio paviršių neišsiskirtų druska, pamirkykite jį 3-4 valandas šaltame vandenyje. paskui trumpam panardinkite į verdantį vandenį, apšluostykite ir išrūkykite. Senoliai tokius kumpius rūkydavo labai ilgai, 3-4 savaites.
2011-11-29 16:36
2011-10-14 19:58
2011-10-14 18:52
2010-01-26 18:02
2011-11-30 16:07