Skilandis
- Kvapieji pipirai
- Cukrus, 1 arbatinis šaukštelis
- Juodieji pipirai, smulkinti, 1 arbatinis šaukštelis
- Česnakas, skiltelės, 3 vienetai
- Muskatas, riešutas
- Druska, 150 gramų
- Kiauliena, 5 kilogramai
- Nitrinė druska (salietra), 2 gramai
Skilandis gaminamas iš kiaulienos mėsos, jei mėsa liesa, primaišoma lašinių. Skilandžiui skirta mėsa pjaustoma stambiais gabalais, arba smulkiau sumalama aštria mėsmale (kaip kam patinka), svarbu, kad mėsa nebūtų traiškoma. Druska sumaišoma su smulkintais prieskoniais, smulkiai sukapotais česnakais, cukrumi, kalio salietra. Viskas lengvai išmaišoma, tik nereikia minkyti. Gaminant skilandį reikia rūpestingai laikytis švaros, negalima imti mėsos šlapiomis rankomis. Paruošta mėsa kemšama į švariai išvalytą ir nusausintą kiaulės skrandį. Skrandį reikia prikimšti kaip galima kiečiau, kad neliktų oro tarpelių. Prikimštas skilandis tuojau užsiuvamas, iš abiejų pusių apklojamas sukryžiuotomis lentelėmis, aprišamas virvele ir paslegiamas bent 5 dienom. Vėliau skilandis pakabinamas vėsioje patalpoje ir taip laikomas 2-4 savaites. Rūkyti skilandį reikia tik šaltuose dūmuose (15 laipsnių C), 2-3 savaites.
2016-03-12 19:18
2016-03-12 19:11
2015-07-13 18:15
2014-07-20 17:11
2018-03-24 21:57