Šventinis kalakutas
- Druska
- Kalakutiena, 1 vienetas
- Juodieji pipirai
- Kiaulienos lašiniai
Įdarui papildomai reikės: 100 g pakepintų maltų džiūvėsėlių, 100 g miltų, riešuto dydžio mielių gabaliukas, 2 kiaušiniai, virtos smulkiai supjaustytos kalakuto liekanėlės (širdis, inkstai, kepenėlės, sparneliai, kaklelis), šaukštelis mairūno, citrinos nutarkuota žievelė, nedidelė sutarkuota svogūno galvutė, šaukštas smulkiai supjaustytų petražolių lapelių, 2—3 šaukštai grietinės, truputį druskos, pipirų, pieno.
Išdarinėtas kalakutas (ištraukomos kojų sausgyslės) iš išorės įtrinamas druska, o iš vidaus — druska su pipirais. Prikemšamas įdaro, užsiuvamas, dedamas ant grotelių krūtinėle į viršų ir kepamas orkaitėje. Jei kalakutas neriebus, į krūtinėlę ir šlaunis galima prismaigstyti lašiniukų (šias dalis galima pridengti folija, kad neapdegtų). Kepama 2—4 val. (pagal kalakuto dydį) ant mažos ugnies, dažnai palaistant esamu skysčiu. Kalakutas iškepęs, kai jo mėsa visai minkšta, o kojelės lengvai sukiojasi per sąnarius. Likus 30 min. iki kepimo pabaigos, folija arba lašiniukai nu imami.
Įdarui mielės išleidžiamos šiltame vandenyje, supilamas pienas, įmušami kiaušiniai, sudedama virta malta liekanėlių mėsa, suberiami džiūvėsėliai, prieskoniai ir kiti priedai. Viskas gerai išmaišoma. Jeigu masė per sausa, įpilama truputį grietinėlės.
Gražiai iškeptas kalakutas gali būti tiekiamas pusdubenyje ir į nesupjaustytas, tik papuoštas prieskoniniais žalumynais, konservuotais vaisiais — kriaušėmis, slyvomis, obuoliais. Tada jį supjausto ir padalija porcijomis, arba supjaustomas prieš tiekiant, ir sudedamas į pusdubenį, kad atrodytų lyg nepjaustytas.
2013-12-15 13:57
2013-09-17 22:14
2010-12-21 10:23
2010-11-23 04:31
2020-12-17 14:47