Tarkuotų bulvių cepelinai
- Bulvės, virimui, 1 kilogramas
- Bulvės, virimui, 0.5 kilogramo
- Druska
- Kiauliena, 150 gramų
- Jautiena, 100 gramų
- Svogūnai, 25 gramai
- Taukai (kiaulių), 25 gramai
Ingridientuose nurodyta mėsos įdaro kiekiai. Jei norite cepelinus gaminti su kitu įdaru, žiūrėkite žemiau.
Mėsos įdarui mėsą sumalkite mėsmale, dėkite riebaluose ar aliejuje pakepintus smulkiai pjaustytus svogūnus, druską ir viską gerai išmaišykite.
Cepelinų masei nuluptas bulves sutarkuokite ir per marlę nuspauskite. Nusistovėjusį krakmolą sudėkite į tarkę. Virimui skirtas bulves išvirkite su odele, nulupkite, gerai sutrinkite ir sudėkite į tarkuotų bulvių masę. Pridėkite druskos ir masę gerai išminkykite. Taip paruošta bulvių masė padalinama vienodo dydžio gabalėliais. Iš kiekvieno gabalėlio daromas ant rankos delno paplotėlis, į kurio vidurį dedamas paruostas mėgiamas įdaras. Tradiciškai su mėsos įdaru daromi apvalūs cepelinai, o su varške - pailgi.
Cepelinai verdami pasūdytame vandenyje didesniame puode. Į vandenį dėti po kelis, kad vanduo nenustotų viręs. Verdama apie 20 minučių.
Patiekiami užpilti padažu. Prie cepelinų su mėsos įdaru geriausiai tinka rūkytos šoninės spirgučiai, pakepinti su smulkintais svogūnais, paskui pridėjus dar ir grietinės. Su varškės ir grybų įdarais geriausiai tinka sviesto-grietinės padažai, nors galima užpilti ir spirgučiais.
Varškės įdaras: 200 g varškės, 1 kiaušinis, cukraus, druskos.
Į varškę įmušame kiaušinį, pridedame truputį cukraus ir druskos, gerai ištriname.
Grybų įdaras: 60 g džiovintų grybų, 60 g svogūnų ropučių, 60 g sviesto, pipirų, druskos. Nuplautus grybus su prieskoniais išverdame ir supjaustome siauromis juostelėmis. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepiname iki gelsvumo svieste, sudedame supjaustytus grybus, paskaniname maltais ir kvepiančiaisiais pipirais, cukraus ir druskos ant peilio galo.
2011-03-28 13:22
2010-11-19 19:24
2010-09-11 10:32
2010-08-26 16:08
2012-09-30 15:07