Tikrasis šimtalapis
- Kvietiniai miltai, 1 kilogramas
- Pienas, 250 mililitrų
- Mielės, 50 gramų
- Kiaušiniai, 5 vienetai
- Aguonos, 1.5 stiklinės
- Razinos, 1 stiklinė
- Cukrus, lakštams pabarstyti, 1 stiklinė
- Sviestas, lakštams aptepti, 400 gramų
Mieles reikia pakildinti truputyje pieno su cukrumi. Į šiltą pieną su jame išplaktais kiaušiniais suberiame kvietinius miltus, supilame pakildintas mieles ir smarkiai minkome ne mažiau kaip pusvalandį. Tešlą padalijame į lygias 6 dalis. Iš kiekvieno gabalo padarome po paplotėlį, aptepame tirpintu sviestu ir uždengiame pergamentiniu popieriumi, kad neišdžiūtų šiltai kildoma valandą.
Imame paplotėlį, pakočiojame, nekeičiant krypties, ir rankomis atsargiai tampome, kol paplotėlis pasidarys plonas kaip popieriaus lapas. Ištampytą lakštą tiesiame ant lentos ir labai plonai aptepame ištirpintu sviestu, bei pabarstome trupučiu cukraus. Tuomet imame kitą tešlos paplotėlį, su juo darome tą patį bei dedame ant pirmojo. Taip paruošiame visus šešis paplotėlius. Uždėjus paskutinį paplotėlį, gražiai visus kartu apipjauname apvaliai. Tuomet ant vieno krašto suberiame nuplikytas ir sumaltas aguonas. (Aguonas plikome tokiu būdu: aguonas užplikome verdančiu vandeniu ir pusvalandį palaikome. Vėliau nusunkiame ir mėsmale sumalame arba sutriname). Visą likusį tešlos plotą apibarstome razinomis ir, pradedant nuo krašto, kur sudėtos aguonos, tešlos lakštus vyniojame voleliu. Iš jo darome žiedus arba pasagą, apie 1,5 val. laikome šiltai, paskui kepame vidutinio karštumo orkaitėje apie 1 val.. Ataušiname formoje. Išėmus iš formos apsijojame cukraus pudra.
2017-01-09 13:40
2016-12-12 13:56
2016-11-09 13:39
2016-07-07 16:44
2017-02-08 16:03