Žuvies kotletai (sterkas, lydeka, ešerys arba menkė)
- Menkės, file, 500 gramų
- Kiaušiniai, 2 vienetai
- Batonas, 2 riekės
- Svogūnai, nedidelis, 1 vienetas
- Sviestas, 3 valgomieji šaukštai
- Obelių aliejus, 3 valgomieji šaukštai
- Džiūvėsėliai, 4 valgomieji šaukštai
- Grietinė, 1 stiklinė
- Muskatas, 0.5 arbatinio šaukštelio
- Miltai, 0.5 stiklinės
Menkės faršą pasigaminau iš kilogramo svieižių menkių. Iš kaulų ir galvų išviriau sultinį (apie pusę litro) jis naudojamas padažui gaminti.
Faršą sumaišyti su 2 šaukštais sviesto, pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus. Sudėti druską ir pipirus, kiaušinį ir viską labai gerai išminkyt (jei gaminsit iš lydekos, sterko ar ešerio, faršui - kiaušinio nereikia). Formuoti kotletus, apvolioti džiūvėsėliuose ir apkepti keptuvėj, įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. Dėti į gilų puodą ir troškinti apie 10 minučių.Grietinės padažas: ištirpinti keptuvėje šaukštą sviesto sumaišyti puse stiklinės miltų ir praskiesti dviem stiklinėm žuvies sultinio, užvirti. Įdėti stiklinę grietinės, pasūdyti, pridėti muskato riešuto, citrinos žievės, užvirinti ir užpilti ant žuvies kotletų.. Garnyrui man skaniausia su bulvių koše ir troškintais burokėliais.
Šaltinis: praktiškų patarimų knyga "Didžioji virėja", 1936 m.
2016-01-28 11:33
2017-02-06 13:24