Šaldyti vaisius ir daržoves verta, nes taip neprarandamos vertingos medžiagos, be to nereikia papildomai su maistu valgyti konservavimo medžiagų, tokių kaip actas, druska, dėl to skonis išlieka lyg šviežių. Šaldymas yra lengvas ir paprastas daržovių bei vaisių konservavimo būdas.
Produktus šaldykite ne mažesniame nei 18 laipsnių šaltyje, šaldiklyje. Kuo staigiau atšaldysite - tuo skanesni išliks produktai.Paruoštus produktus suskirstykite porcijomis, paskleiskite ant padėklo vienu sluoksniu ir dėkite į šaldytuvą. Kai tik produktai atvės, perdėkite į kamerą ar šaldiklį, kuriame yra šalčiausia galima temperatūra, įprastu atveju, tai bus -26 °C. Kai produktai sušals, tuomet iškart sumažinkite temperatūrą iki -18 °C, joje ir laikykite visą saugojimo laiką.
Šaldytiems produktams tinka plastikiniai indeliai ar polietileniniai maišeliai (netinka stikliniai ir metaliniai). Paskirstykite produktus taip, kad atšaldydami galėtumėte iš kart suvalgyti. Produktų užšaldymas > atšaldymas kelis kartus negalimas, nes jie subliukš, nebus skanūs. Šaldykite tik itin šviežius, sveikus, visiškai subrendusius
ir išnokusius produktus. Rinkitės tuos vaisius ir daržoves, kuriuos žiemą gauti šviežius sunku, nes šaldiklio vieta ribota.
Jei šaldote uogas, pirma jas nuplaukite ir padžiovinkite, kad būtų sausos, taip jos nesulips ir bus sveikesnės atšaldžius.
Jei šaldote grybus, pirma juos nuvalykite ir pavirkite. Tuomet kuo skubiau atšaldykite. Tokiam šaldymui tinka visi grybai.
Jei šaldote daržoves, nuvalykite jas, nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite (jei reikia) ir sudėkite į indus.
Atšaldyti produktus geriausia šaldytuvo viršutinėje lentynoje, kol galima juos lengvai vienas nuo kito atlipinti, bet iki galo jie dar neatšilę. Atskirtus produktus iš karto gaminkite - dėkite į sriubas, kepkite.