Sūdoma konservuojančių savybių turinčia valgomąja druska (natrio chloridu) tokie baltymingi produktai, kaip mėsa, žuvys, grybai, kuriuose greitai dauginasi puvimo bakterijos. Namų sąlygomis sūdoma peraugę agurkai, krapai, rūgštynės, prieskoninių daržovių mišiniai, grybai. Valgomoji druska ištraukia iš produkto dalį vandens ir tuo sudaro nepalankias sąlygas mikroorganizmams daugintis. Kiek reikia dėti druskos, priklauso nuo sūdomų produktų vandeningumo, laikymo temperatūros, produkte esančių baltymų, rūgščių bei kitų aplinkybių. Kuo produktai vandeningesni, tuo daugiau reikia druskos, kad susidarytų reikiama jos koncentracija. Pavyzdžiui, mėsai ir žuvims druskos dedama 8-15% produkto svorio, daržovėms - 5%, grybams - 5,5%. Laikant produktus šaltuose rūsiuose, reikia mažiau druskos, negu juos laikant kambario temperatūroje. Rūgščius produktus užkonservuoja mažesnis druskos kiekis, negu baltymingus. Įdėjus per mažai druskos, veisiasi rūgimo ir puvimo bakterijos.
Pasūdyti produktai prieš valgymą išmirkomi. Mirkant kartu su valgomąja druska ištirpsta dalis mineralinių medžiagų bei vandenyje tirpstančių vitaminų, todėl pablogėja produkto skonis ir sumažėja maistingumas.
Maisto produktų sūdymas
» Rašyti komentarą