Maisto produktai, kurie daro mus laimingesnius

 

Manote, kad laimingas maistas yra tas, kurį dažniausiai matome per šventes: pyragaičiai, saldainiai, tortai? Taip gali pasirodyti, nes šiuos skanėstus dažniausiai valgome per įvairius pokylius, todėl jie automatiškai mums kelia gerus prisiminimus.

Taip pat šiuose produktuose esantis didelis kiekis angliavandenių suteikia energijos antplūdį, taip nuslopindamas blogą nuotaiką, tačiau toks jėgų antplūdis dažnai būna trumpalaikis. Pasidairykime, kokie produktai gali būti sveiki ir taip pat suteikti mums jėgų bei pakelti nuotaiką.

Avižiniai dribsniai

Apie avižinių dribsnių naudą daugelis iš mūsų jau turbūt girdime nuo vaikystės. Šiame produkte yra optimalus angliavandenių, riebalų, vitaminų ir krakmolo procentinis santykis, jos aprūpina organizmą vadinamąja lėtąja energija, taip organizme padidinama serotonino gamybą. Serotonino kiekis organizme prisideda prie nuotaikos kismo, reguliuoja apetito ir miego režimą.

Avižose gausu B grupės vitaminų, folio rūgšties, cinko, kurie gali pagerinti mūsų nuotaiką. Reikia nepamiršti, kad avižos vadinnamos lėtąja energija, organizmas ją pasisavina per kelias valandas, todėl išvengsite staigaus cukraus padidėjimo organizme, o tai ypač svarbu sergantiems dieabetu žmonėms.

Kiti produktai: neskaldytų kviečių duona ar makaronai, rudieji ryžiai.

Kalakutiena

Kalakutienoje gausu triptofano ir ir amino rūgšties, kurios labai reikalingos seratonino gamybai. Ši mėsa yra rekomenduojama asmenims turintiems skrandžio problemų, kadangi ji labai liesa. Be to, tai mažiausiai alergiją sukelianti mėsa.

Kiti produktai: kiaušiniai, višitena, sezamo sįklos, moliūgų sėklos.

Špinatai

Špinatų lapuose gausu beta karotino. Tai medžiaga iš kurios organizmas gaminasi vitaminą A. Beta karotinas saugo nuo vėžio, kadangi tai stiprus antioksidantis. Špinatai taip pat be galo vertingas vitamino B šaltinis.

Kiti produktai: lęšiai, juodosios pupelės, šparagai.

Lašiša

Pitsburgo universiteto mokslininkų tyrimai atskleidė, kad žmonės, kurie suvartojo daugiau omega-3 riebalų rūgščių, turėjo smegenyse didesnį kiekį pilkųjų ląstelių, kurios susijusios su emocijų reguliavimu. Buvo padaryta išvada, kad tai geros savijautos riebalai. Žmogaus organizmas pats negamina omega-3 riebalų rūgščių, kurios taip pat sumažina uždegimus, saugo nuo insulto ir tausoja mūsų sveikatą. Dažniau palepinkite save gabalėliu lašišos nei mėsos.

Kiti produktai: sardinės, skumbrė, linų sėmenys, kiaušiniai.

Braškės

Braškės ir žemuogės yra puikus antioksidantų šaltinis, kuris padeda smegenis, pakelia nuotaika ir gerina atmintį. Didelis antioksidantų kiekis braškėse gali padėti neutralizuoti neigiamą laisvųjų radikalų poveikį jūsų organizme. Antioksidantai stiprina imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo ligų. Rekomenduojama vartoti ne maisto papildus su braškėmis, bet grynas uogas.

Kiti produktai: mėlynės, spanguolės, džiovintos slyvos.

Šokoladas

Juodasis šokoladas yra labai stiprus antioksidantas. Jei nelabai mėgstate juodą šokoladą ir sakysite, kad dėl antioksidantų pasirinksite kitą produktą, turėtumėte žinoti, kad jis stimuliiuoja endorfinus (t.y. natūralus skausmo „žudikas“) ir skatina serotonino gamybą. Šokolade yra daug riebalų ir cukraus, tačiau mums per dieną užtenka vos vieno kito gabalėlio.

 

 

» Rašyti komentarą