Restorano „Stikliai“ naujo meniu pristatymas išskirtinėje vakarienėje (foto)

Geras maistas ir netradicinės pramogos vis labiau užvaldo Lietuvą ir tenkina kulinarinių įdomybių mėgėjų poreikius. Jau keleri metai kaip viena geidžiamiausių pramogų – vieno vakaro restoranai ir netradicinės vakarienės. Juos vienijantis tikslas – gražūs ir pasipuošę svečiai, įdomūs pokalbiai, gyva muzika, nuostabus maistas ir nepamirštami įspūdžiai.
 
Vieno vakaro restoranai dažniausiai įrengiami netikėtoje erdvėje ir nelegaliai. Restoranai atsirandantys „iš niekur“ – pasaulinis fenomenu tapęs reiškinys. Jo pradininkais drąsiai galima laikyti Diner en Blanc (liet. vakarienė baltai). Dar 1988 metais pirmą kartą Paryžiuje įvyko didžiulė suneštinė vakarienė. Dabar kiekvienais metais Paryžiuje, Barselonoje, Londone, Madride, Maskvoje, Milane, Stokholme, Kanadoje, Argentinoje, Brazilijoje, Naujoje Zelandijoje, Sidnėjuje, Sigapūre, Mumbajuje ir net Afrikoje susirenka šimtai, tūkstančiai baltai apsirengusių, pilnais gurmaniškų užkandžių bei gėrimų piknikų krepšeliais nešinų žmonių. Kiekvienais metais renginys įvyksta vis kitoje vietoje, kurią svečiai sužino vos prieš pusvalandį.
 
Vakarienė "Diner en Blanc"
 
Išskirtinių vieno vakaro vakarienių esminis skirtumas tas, jog jos vyksta jau įrengtose vietose, studijose, restoranuose ar, dažnu atveju, namų erdvėje. Pridėtinė vertė kuriama pasitelkus atvirą gaminimą koordinuojant šefui, sukuriant pridėtinę vertę derinant specifinius gėrimus, pasikvietus profesionalius someljė, pasitelkiant žaidimą kvapais, vaizdais ar garsais. Rengiant skirtingų tematikų vakarienes, kurių metu skaitoma poezija, žiūrimi temas atitinkantys filmai ar klausoma, pavyzdžiui, prie vyno priderinta muzika. 
 
Lietuvoje ši tendencija dar visai šviežia. Restoranas „Stikliai“ nutarė ją dar kartą įtvirtinti ir pateikti save kitu amplua, susijungdami su modernia ir neformalias kulinarines pramogas pristatančia kulinarine studija „Čiop Čiop“. Visi esate kviečiami į specialų ir išskirtinį naujo meniu pristatymą.
 
Garsus šefas iš Prancūzijos Davidas Nysas
 
Visai neseniai „Stikliuose“ lankėsi garsus šefas iš Prancūzijos Davidas Nysas, kuris kūrė naują meniu – tarp modernumo ir klasikos. 
 
„Nutarėme išbandyti kitokią patirtį ir pasirodyti nauju amplua. Ne paslaptis, jog esame nusiteikę ir pasiruošę priimti gastronomiją ir kokybišką maistą vertinančią naują auditoriją. Tad pasikvietę į pagalbą Urtę iš kulinarijos studijos „Čiop Čiop“ nutarėme surengti šiek tiek mums neįprastą meniu pristatymą“, – mintimis apie būsimą renginį dalijosi vienas iš restorano bedrasavininkų Aleksandras Cupijus. 
 
„Prabangi kelionė“
 
Jau birželio 12 d. renginys „Luxury Journey“ pakvies į prabangią kelionę. Tai kelionė per skirtingas sostines: vakaras bus pradedamas su „Moscow mule“ kokteiliu, tuomet pristatoma 6 patiekalų vakarienė su prancūzišku atspalviu. Prabangų meniu sudarys: smidrai su šilkine pastarnokų tyre (pastarnokų traškučiai, smidrų kremas, trumų bei riešutų skonio puta); Foie gras įdaryti koldūnai su aksominiu moliūgų, medaus bei citrinų kremu, paskaninti kavos aliejumi ir spragintomis moliūgų sėklomis; jūrų ešerys su peletrūnų sviestu, porų trintiniu, troškintais porais, virtų bulvių virtinukais Gnocchi, mėlynųjų bulvių traškučiais ir dūmų skonio emulsija; agurkų ir degtinės šerbetas; traški troškinta aviena su kokosinėmis morkomis, saldžiųjų svogūnų kremu ir „Harissa“ padažu. Pabaigai – nuostabus morenginis citrininis desertas – citrinų kremas su karamelizuotomis avietėmis, morengais ir aviečių šerbetu. Vakaro metus koncertuos žavi ir talentinga dainininkė Gabrielė Laškaitė.
 
 
 
Apie naujo meniu kūrybinius gimdymus
 
Prieš 5 metus Davidas Nysas pradėjo dirbti su Jean-Francois Rouquette, kurį dabar drąsiai vadina savo vedliu ir mokytoju. O prieš 15 metų „Stiklių“ bendrasavininkai Romas Zakarevičius, Aleksandras ir Ana Ciupijai Paryžiuje vienoje, tuomet įdomų pavadinimą turėjusioje „Gurmanų valgykloje“ (pranc. „La Cantine des Gourmets“) susipažino su Davido būsimu darbdaviu Jean-Francois Rouquette. Tuo metu ten nuostabiais patiekalais mėgavosi viso pasaulio gurmanai, ir ne tik iš restoranų ar viešbučių industrijos, bet garsūs, nusipelnę menų, muzikos ir kitų verslo sferų atstovai. Ten ir prasidėjo „Stiklių“ trejybės draugystė su paryžiečiu, perkėlusiu gastronominius stebuklus į jų virtuvę Lietuvos ir viso pasaulio gero maisto mėgėjams. Šį pavasarį Davidas Nysas buvo atvykęs, kaip Jean-Francois Rouquette dešinioji ranka ir patariamoji galva, pristatyti naujai sukurto vasaros meniu ir apmokyti „Stiklių“ šefų komandos.
 
Restoranas „Stikliai“
 
Jau buvę vieno vakaro restoranai ir išskirtinės vakarienės
 
„One Two“ klubo netradicinėje aplinkoje – už bibliotekos sienų dar kovo mėnesį buvo atidarytas restoranas vienam vakarui „Social Affair“. Jo metu specialiai dekoruotoje ir įrengtoje patalpoje su kilnojama „Electrolux“ virtuve „Druskos namų“ šefas Šarūnas Paškauskas ruošė specialią vakarienę.
 
Šefas Šarūnas Paškauskas gamina vakarienę restorano vienam vakarui „Social Affair“ svečiams
 
Lygiai po poros mėnesių toje pačioje vietoje savo talentą demonstravo trys jaunieji virtuvės vunderkindai „Organaleptikai“. Save jie vadina ragautojais, besispecializuojančiais maisto, viskio, vyno ir kavos kultūrose.
 
„Organoleptikų“ išskirtinė vakarienė „5 Senses“
 
„Organoleptikai“ atsirado ėmus stigti mėgstamuose kasdieniuose darbuose vietos saviraiškai. „Turime savo aistras: kas kavai, kas maistui, kas vynui, kas viskiui. Ir visi kokybiškam gyvenimui. Tad susibūrę drauge sujungėme savo hobius, aistras bei interesus“, – taip save apibūdina „Organoleptikai“. 
Jie surengė išskirtinę vakarienę „5 Senses“, kuri apjungė kvapų terapiją, maisto ir gėrimų derinius, poeziją ir meną. Dar vienas išskirtinis „Stiklių“ ir „Čiop Čiop“ renginys „Luxury Journey“ jau šią savaitę – birželio 12 d.
 
Plačiau apie renginį: „Facebooke“ arba el. p. [email protected] 
 
» Rašyti komentarą