Kalpokai
Kalpokas - tikrasis pavadinimas raukšlėtasis gudukas, dar vadinamas kaip gudukas, vištelė, niemčius (lot. Rozites caperata), tai grybas, augantis ir Lietuvoje.
Kepurėlė 3—10 cm skersmens, jaunų vaisiakūnių varpelio pavidalo arba pusrutuliška, senesnių paplokščia, gelsvos šiaudo spalvos arba šviesiai ochrinė, kartais šviesiai gelsva su rožiniu atspalviu.
Lakšteliai prisegtiniai, su nelygiais dantytais kraštais, jauno grybo gelsvi, pasenusio geltonai rudi.
Kotas 5—12 cm ilgio, 1,5—2,5 cm storio, kepurėlės spalvos, viršutinėje dalyje su plačiu žiedu. Mėsa balta arba gelsva. Sporos ochrinės.
Auga rugpiūčio—rugsėjo mėn. pušynuose ir mišriuose su pušimis miškuose. Kai kuriais metais randamas masiškai. Naudojamas šviežias, tinka sūdyti, marinuoti ir džiovinti. Labai geras grybas, nebūtina pervirti kepant ar marinuojant.
Receptai su >>
Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu
Kraunama daugiau...