18 minučių – ir salotos paruoštos

@Shutterstock

Cezario salotų pavadinimą pirmąkart sužinojau, kai spalvotuose žurnaluose moterims pradėjo rastis iki tol neregėtų ar negirdėtų valgių aprašymų. Gal tai buvo 1997-aisiais? Gal kiek vėliau? Nebepamenu. Bet tos iškarpėlės savo storame receptų ir įkvėpimų albume neberadau, nors ji ten buvo saugoma gana ilgai. Recepto nebuvo, tik nuotrauka su nuostabiai saulės nušviestų salotų lapais, baltos duonos gabalais ir svogūnų žiedais. Iš trumpo autoriaus teksto galėjai suprasti, kad tų tikrųjų – jo ragautų ir pripažintų – salotų čia niekas nepagamina, nes nežino, kaip tai daroma, kad viską daro ne taip, iškraipo, sugadina, perdirba, ir tai yra neatleistina. Man, paauglystėje varčiusiai „Namų ūkio enciklopediją“, kurioje buvo skyrius „Mityba“ (ne kulinarija, ne maisto gaminimas, ne kažkas įkvepiančio, o tokia nuobodi mityba), tai sakė: „Tu net nemėgink“. Blizgaus popieriaus iškarpa dūlėjo. Tolo į segtuvo galą, apsitrynė, buvo apkarpyta, paskui vėl naujai persegta, kad vis primintų svajonę.

 

Kaip suktis

 

Šiandien grįžau namo 16:39. Dar nenusiavusi batų, įjungiau orkaitę. Apsisukusi ant kulno, pranešiau namiškiams, kad grįžau. Niekas nepastebėjo. Persirengiau ir nuėjau prie puodų. Ir paspaudžiau START mygtuką. Per 9 minutes smulkiais gabaliukais supjaustau visą vienos dienos senumo prancūzišką batoną. Apipurškiu aliejumi visus gabaliukus tam, kad būtų traškūs. Suverčiu į skardą. Pašaunu. Padaryta! Čiumpu salotų gūžę, nuplaunu. Perrėžiu. Sučaižau didokais gabalais. Į dubenį. 2 minutės. Du pomidorai rankose. Smulkinu, kad būtų daugiau sulčių. Dar 2 minutės. 16:57. Supjaustau virto Parmos kumpio juosteles. Atidarau orkaitę, pažiūriu, permaišau batono gabaliukus. Kumpelį į dubenį. 3 minutės. Viena galva svogūno. Lupu. Ketinu pjaustyti žiedais, po akimirksnio nusprendžiu, kad juostelėmis greičiau ir patogiau. Bet vis tiek 2 minutės. Auksinius duonos traškučius suverčiu į dubenį. Permaišau. 17:02 mano rankose naujausias „Daumantų“ skonio meistro Algio Kairio kūrinys – „Sūrio padažas“. Purškiu. Kiek reikia, o reikia tiek, kad būtų skanu. Maišau. 17:03 „Šeimyna, valgyt!“. Dabar tikrai visi žino, kad grįžau.

 

Tikrai pavyks

 

Štai taip lengvai nuo kaustančio komplekso („man nepavyks“, „aš negalėsiu“, „nėra ingredientų“, „to tikro „Cezario“ čia niekas nemoka tinkamai pagaminti“ ) mane išgelbėjo padažas ir amžius. Ir nebereikia man to tikro „Cezario“. Aš gaminu.

 

Kas itin puiku, tai greitis

 

Tai turbogreitis ir turboeiga. 18 minučių! Nežinau, per kiek laiko jūs apsisuksite, bet ne ilgiau nei pusvalandį. Tikrai. Ir tai mano Turbosalotos. Negaliu jų vadinti Cezario salotomis, juk nededu sūrio, nekvaršinu sau galvos tuo subtiliu nepagaminamu ypatingos konsistencijos padažu iš aliejaus ir kiaušinio. Man visas problemas išsprendžia Daumantų „Sūrio padažas“. Jis atstoja sūrį, kiaušinį, aliejų, česnaką, citrinos sultis, cukrų, druską ir kitus pagardus.

 

Laikausi tik dviejų taisyklių:

1. Romaninės salotos ir skrebučiai – būtini.

2. Valgyti iš karto ir viską – kiek pagaminai, tiek ir suvalgai. Neverskite skrebučių Jūsų laukti. Jie neskaniai įmirks, o Jūs nusivilsite. Turi jaustis šviežių salotų ir dar šiltų skrebučių traškumas.

 

Eksperimentai

 

Išbandžiau su kepta vištienos krūtinėle, mažyčiais maltos mėsos kukuliukais, be jokios mėsos, su krabų lazdelėmis, be pomidorų, bet su agurkais, alyvuogėmis ir spanguolėmis. Visaip skanu. Kepdami vištieną ar kukuliukus užtruksite ilgiau, bet galima mėsytę kukuliukams pasiruošti ir išsikepti iš anksto. Vištiena skanesnė šilta. Man visai skanu vien tik salotos, duona ir svogūnas, bet tada būtinai reikia papildomai užsiberti tarkuoto kietojo sūrio.

 

Kas dar aktualu šiandien – kaina

 

Romaninė salota – 0,58 Eur, 2 vidutinio dydžio pomidorai – 0,17 Eur, kumpelis arba žalia vištienos krūtinėlė – išsisuksite su 2 eurais (Parmos kumpis kainavo 1,55 Eur), klasikinė čiabata – 0,63 Eur. Sūrio padažas – 1,99 Eur (per akciją – 1,49 Eur), tačiau jo užtenka 4 salotų ruošimo kartams ir dideliems dubenims, o ne kokiai mažai salotinei. Ir dar truputis lieka kažkam kitam pagardinti. Taigi, 0,37 Eur dubeniui. Svogūno ir elektros neskaičiuojame. Sumuojame: 3,75 Eur ir 18 minučių. 6 porcijos – 6 asmenims.

Rašiau ilgiau, nei gaminau.

 

Jorūnė Liutkienė

» Rašyti komentarą