Jau nuo senų laikų žmogus suko galvą kaip ilgiau išlaikyti nesugedusius maisto produktus, pagerinti skonį. Kai buvo pastebėta druskos skoninės ir konservavimo savybės, ji imta masiškai naudoti. Kad ilgiau išlaikyti nesugedusią mėsą, daržoves, jas ne tik sūdydavo, bet ir raugindavo. Šiais laikais, yra kur kas daugiau galimybių išlaikyti maisto produktus nesugedusius: konservavimas, šaldymas, rauginimas, apdirbimas aukštoje temperatūroje ir kt. Įmonės, masiškai gaminančios maisto produktus prekybai naudoja įvairias chemines medžiagas, kurios suteikia geresnį skonį, prailgina produkto galiojimo laiką, pagražina, apgauna žmogaus receptorius ir kt. Visi šie faktoriai didina įmonių pelnus. Medžiagos, kurios buvo nustatytos kaip žalingos žmogaus organizmui, buvo uždraustos, bet daugelis abejotinų medžiagų vis dar naudojamos, nes nėra pilnai įrodyta jų žala. Tokių medžiagų patariama nevartoti išviso, nes nėra pilnai aišku jų vartojimo pasekmės, kurios gali pasirodyti ir po pusės amžiaus.
Turbūt visi esate pastebėję, kad perkant maisto produktus parduotuvėse, daug jų laikoma ne šaldytuvuose, nors puikiai žinote, kad natūralūs tokie produktai iš kart sugestų. Tai - maisto priedų nuopelnas - produktai negenda laikomi net ir 25 laipsnių temperatūroje. Europos sąjungoje yra privaloma nurodyti maisto produkto sudėtyje esančius maisto priedus, kurie žymimi E raide. Patariama vengti blogai žinomų medžiagų, dirbtinių dažiklių. Maisto priedai žymimi raide E. E raidė yra Europos Ekonominės bendrijos ženklas. Ne visos E raide žymimos medžiagos yra tokios baisios, pavyzdžiui citrinos rūgštis žymima E330, kuri nelaikoma kenksminga. Prieš perkant produktus geriausia pasiskaityti jų sudėtį, vengti neaiškių, nežinomų priedų juose.
Su kokiais maisto priedais pirkti maisto produktus nuspręsti sunku, nes nėra vienareikšmiško atsakymo. Vienos suinteresuotos grupės giria tam tikrus priedus, kiti bando įrodyti jų kenksmingumą. Tokia kova jau vyksta ne pirmą dešimtmetį, daug priedų buvo uždrausta ir dabar nera vartojami. Kiekvienas saugantis savo sveikatą turėtų stengtis nevartoti greito maisto, maisto, kuriame yra neaiškių konservantų, produktų, kurių galiojimas įtartinai ilgas, maisto, su dirbtiniais dažikliais, modifikuotų produktų. Stengtis maistą gamintis patiems iš nepadorotų produktų (žalios mėsos, daržovių, miltų, vaisių). Jeigu daržoves auginti patiems nėra galimybių, pirkti jas iš pažystamų ūkininkų ar turgaus prekeivių. Vaisai, atvežti iš tolimųjų kraštų dažnai būna nupurkšti medžiagomis, kurias nuplauti labai sunku. Dėl to vaisius geriau pirkti turguje, įsitikinus, kad jie lietuviški ir nepurkšti. Gaminant maistą venkite importinių prieskonių, pasiskaitykite, ar juose nėra skonio stipriklių, PVZ natrio glutomato E621, kuris "apgauna" mūsų smegenis, o vėliau prie jo priprantama ir be šio priedo maisto produktai tampa beskoniai.
Konservantai - tai medžiagos, skirtos pailginti maisto vartojimo laiką, neleidžiančios atsirasti bakterijų, grybelių ir kt. Konservantai žymimi E raide, E200-E299.
Antioksidantai - tai medžiagos stabdančios maisto produktų oksidaciją, ilgiau išlaiko nepakitusi produkto išvaizda esant sąlyčiui su oru. Jie žymimi E300-399. Antioksidantai būna naturalūs ir sintetiniai. Sintetiniai antioksidantai gali silpninti imuninę sistemą, pasižymėti kancerogeniniu poveikiu. Šios medžiagos vertinamos nevienareikšmiškai.
Dažikliai skirti nuspalvinti maisto produktus, suteikti jiems reikiamą atspalvį. Jie žymimi E100-E199. Ne visi dažikliai yra žalingi, nes jų būna ir natūralių. Neigiamai vertinami sintetiniai ir neorganiniai dažikliai.
Emulsikliai - medžiagos, padedančios sudaryti ar išlaikyti dviejų ir daugiau nesimaišančių medžiagų (pvz., aliejaus ir vandens) pastovų mišinį maisto produkte. Jie žymimi E400-499. Nors emulsiklių yra daug, jų labai vengti neverta, nes populiariausi jų nekenksmingi.
Stabilizatoriai - tai medžiagos, leidžiančios išlaikyti pastovų dviejų ar daugiau nesimaišančių medžiagų išsisklaidymą maisto produkte, stabilizuojanti, išlaikanti ar sustiprinanti esamą maisto produkto spalvą, cheminę būseną. Populiariausi stabilizatoriai, taip, kaip ir emulsikliai, nelaikomi kenksmingais.
Saldikliai - medžiagos be cukraus, skirtos pasaldinti maisto produktus. Jos beveik neturi kalorijų. Jų vartojimas taip pat nėra labai teigiamai vertinamas, nes jie gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, gali turėti mutagenišką poveikį, pažeisti chromosomas, sukelti nervų sistemos sutrikimus, viduriavimą. Jie žymimi E900-E999.
Kiti maisto priedai: Tirštikliai, skaidrikliai, antiflomengai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, aromatą ir skonį stiprinančios medžiagos.
Lietuvoje, maisto priedų naudojimą reglamentuoja higienos norma 53:2003 "Leidžiami vartoti maisto priedai".
Leidžiamų naudoti maisto priedų, konservantų, dažiklių ir kt. lentelė:
E numeris |
Maisto priedo pavadinimas lietuvių k. |
Maisto priedo pavadinimas anglų k. |
E 100 |
Kurkuminas |
Curcumin |
E 101 E 101 |
Riboflavinas Riboflavin-5’-fosfatas |
Riboflavines Riboflavin-5’-phosphate |
E 102 |
Tartrazinas |
Tartrazine |
E 104 |
Chinolino geltonasis |
Quinoline Yellow |
E 110 |
Saulėlydžio geltonasis FCF |
Sunset Yellow FCF |
E 120 |
Kochinelas, karmino rūgštis, karminas |
Cochineal, Carminic acid, Carmines |
E 122 |
Azorubinas, karmosinas |
Azorubine, Camoisine |
E 123 |
Amarantas |
Amaranth |
E 124 |
Ponso 4R, Kochinelas raudonasis A |
Ponceau 4R, Cochineal Red A |
E 127 |
Eritrozinas |
Erythrosine |
E 128 |
Raudonasis 2G |
Red 2G |
E 129 |
Alura raudonasis AC |
Allura Red AC |
E 131 |
Patent mėlynasis V |
Patent Blue V |
E 132 |
Indigotinas, indigokarminas |
Indigotine, Indigo camine |
E 133 |
Briliantinis mėlynasis FCF |
Brilliant Blue FCF |
E 140 E 140 |
Chlorofilai Chlorofilinai |
Chlorophylls Chlorophyllins |
E 141 E 141 |
Chlorofilų vario kompleksai Chlorofilinų vario kompleksai |
Copper complexes of chlorophylls Copper complexes of chlorophyllins |
E 142 |
Žaliasis S |
Green S |
E 150a |
Paprastoji karamelė |
Plain caramel |
E 150b |
Šarminė sulfitinė karamelė |
Caustic sulphite caramel |
E 150c |
Amoniakinė karamelė |
Ammonia caramel |
E 150d |
Sulfitinė amoniakinė karamelė |
Sulphite ammonia caramel |
E 151 |
Briliantinis juodasis BN, juodasis PN |
Brilliant Black BN, Black PN |
E 153 |
Augalinė anglis |
Vegetable carbon |
E 154 |
Rudasis FK |
Brown FK |
E 155 |
Rudasis HT |
Brown HT |
E 160a E 160a |
Karotenų mišinys Beta karotenas |
Mixed carotenes Beta-carotene |
E 160b |
Anatas, biksinas, norbiksinas |
Annato, Bixin, Norbixin |
E 160c |
Paprikų ekstraktas, kapsantinas, kapsorubinas |
Paprika extract, Capsanthin, Capsorubin |
E 160d |
Likopenas |
Licopene |
E 160e |
Beta-apo-8’-karotenalis (C 30) |
Beta-apo-8’-carotenal (C 30) |
E 160f |
Beta-apo-8’-karoteno rūgšties etilesteris (C 30) |
Ethyl ester of beta-apo-8’ carotenic acid (C 30) |
E 161b |
Luteinas |
Lutein |
E 161g |
Kantaksantinas |
Canthaxanthin |
E 162 |
Burokėlių raudonasis, betaninas |
Beetrrt Red, Betanin |
E 163 |
Antocianinai |
Anthocyanins |
E 170 E 170 |
Kalcio karbonatas Kalcio rūgštusis karbonatas |
Calcium carbonates Calcium hydrogen carbonate |
E 171 |
Titano dioksidas |
Titanium dioxide |
E 172 |
Geležies oksidai ir hidroksidai |
Iron oxides and hydroxides |
E 173 |
Aliuminis |
Aluminium |
E 174 |
Sidabras |
Silver |
E 175 |
Auksas |
Gold |
E 180 |
Litolrubinas BK |
Litholrubine BK |
E 200 |
Sorbo rūgštis |
Sorbic acid |
E 202 |
Kalio sorbatas |
Potassium sorbate |
E 203 |
Kalcio sorbatas |
Calcium sorbate |
E 210 |
Benzoinė rūgštis |
Benzoic acid |
E 211 |
Natrio benzoatas |
Sodium benzoate |
E 212 |
Kalio benzoatas |
Potassium benzoate |
E 213 |
Kalcio benzoatas |
Calcium benzoate |
E 214 |
Etilo p-hidroksibenzoatas |
Ethyl-p-hydrohybenzoate |
E 215 |
Natrio etilo p-hidroksibenzoatas |
Sodium ethyl-p- hydrohybenzoate |
E 216 |
Propilo p-hidroksibenzoatas |
Propyl p-hydroxybenzoate |
E 217 |
Natrio propilo p- hidroksibenzoatas |
Sodium propyl- p-hydrohybenzoate |
E 218 |
Metilo p-hidroksibenzoatas |
Methyl p-hydroxybenzoate |
E 219 |
Natrio metilo p-hidroksibenzoatas |
Sodium methyl p-hydroxybenzoate |
E 220 |
Sieros dioksidas |
Sulphur dioxide |
E 221 |
Natrio sulfitas |
Sodium sulphite |
E 222 |
Natrio rūgštusis sulfitas |
Sodium hydrogen sulphite |
E 223 |
Natrio metabisulfitas |
Sodium metabisulphite |
E 224 |
Kalio metabisulfitas |
Potassium metabisulphite |
E 226 |
Kalcio sulfitas |
Calcium sulphite |
E 227 |
Kalcio rūgštusis sulfitas |
Calcium hydrogen sulphite |
E 228 |
Kalio rūgštusis sulfitas |
Potassium hydrogen sulphite |
E 230 |
Bifenilas |
Biphenyl |
E 231 |
Ortofenilfenolis |
Ortho-phenylphenol |
E 232 |
Natrio ortofenilfenolis |
Sodium o-phenylphenol |
E 233 |
Tiabendazolas |
Thiabendazole |
E 234 |
Nizinas |
Nisin |
E 235 |
Natamicinas |
Natamycin |
E 239 |
Heksametilentetraminas |
Hexamethylene tetramine |
E 242 |
Dimetildikarbonatas |
Dimethyl dicarbonate |
E 249 |
Kalio nitritas |
Potassium nitrite |
E 250 |
Natrio nitritas |
Sodium nitrite |
E 251 |
Natrio nitratas |
Sodium nitrate |
E 252 |
Kalio nitratas |
Potassium nitrate |
E 260 |
Acto rūgštis |
Acetic acid |
E 261 |
Kalio acetatas |
Potassium acetate |
E 262 E 262 |
Natrio acetatas Natrio rūgštusis acetatas (natrio diacetatas) |
Sodium acetate Sodium hydrogen acetate (sodium diacetate) |
E 263 |
Kalcio acetatas |
Calcium acetate |
E 270 |
Pieno rūgštis |
Lactic acid |
E 280 |
Propiono rūgštis |
Propionic acid |
E 281 |
Natrio propionatas |
Sodium propionate |
E 282 |
Kalcio propionatas |
Calcium propionate |
E 283 |
Kalio propionatas |
Potassium propionate |
E 284 |
Boro rūgštis |
Boric acid |
E 285 |
Natrio tetraboratas (boraksas) |
Sodium tetraborate (borax) |
E 290 |
Anglies dioksidas |
Carbon dioxide |
E 296 |
Obuolių rūgštis |
Malic acid |
E 297 |
Fumaro rūgštis |
Fumaric acid |
E 300 |
Askorbo rūgštis |
Ascorbic acid |
E 301 |
Natrio askorbatas |
Sodium ascorbate |
E 302 |
Kalcio askorbatas |
Calcium ascorbate |
E 304 |
Askorbilpalmitatas |
Ascorbyl palmitate |
E 304 |
Askorbilstearatas |
Ascorbyl stearate |
E 306 |
Tokoferolių koncentruotas ekstraktas |
Tocopherol-rich extract |
E 307 |
Alfa-tokoferolis |
Alpha-tocopherol |
E 308 |
Gama-tokoferolis |
Gamma-tocopherol |
E 309 |
Delta-tokoferolis |
Delta-tocopherol |
E 310 |
Propilgalatas |
Propyl gallate |
E 311 |
Oktilgalatas |
Octyl gallate |
E 312 |
Dodecilgalatas |
Dodecyl gallate |
E 315 |
Eritorbo rūgštis |
Erythorbic acid |
E 316 |
Natrio eritorbatas |
Sodium erythorbate |
E 320 |
Butilintas hidrokisanizolas (BHA) |
Butylated hydroxyanisole (BHA) |
E 321 |
Butilintas hidroksitoluenas (BHT) |
Butylated hydroxytoluene (BHT) |
E 322 |
Lecitinai |
Lecithins |
E 325 |
Natrio laktatas |
Sodium lactate |
E 326 |
Kalio laktatas |
Potassium lactate |
E 327 |
Kalcio laktatas |
Calcium lactate |
E 330 |
Citrinų rūgštis |
Citric acid |
E 331 E 331 E 331 |
Mononatrio citratas Dinatrio citratas Trinatrio citratas |
Monosodium citrate Disodium citrate Trisodium citrate |
E 332 E 332 |
Monokalio citratas Trikalio citratas |
Monopotassium citrate Tripotassium citrate |
E 333 E 333 E 333 |
Monokalcio citratas Dikalcio citratas Trikalcio citratas |
Monocalcium citrate Dicalcium citrate Tricalcium citrate |
E 334 |
Vyno rūgštis (L±) |
Tartaric acid (L±) |
E 335 E 335 |
Mononatrio tartratas Dinatrio tartratas |
Monosodium tartrate Disodium tartrate |
E 336 E 336 |
Monokalio tartratas Dikalio tartratas |
Monopotassium tartrate Dipotassium tartrate |
E 337 |
Kalio natrio tartratas |
Potassium sodium tartrate |
E 338 |
Ortofosfato rūgštis |
Orthophosphoric acid |
E 339 E 339 E 339 |
Mononatrio fosfatas Dinatrio fosfatas Trinatrio fosfatas |
Monosodium phosphate Disodium phosphate Trisodium phosphate |
E 340 E 340 E 340 |
Monokalio fosfatas Dikalio fosfatas Trikalio fosfatas |
Monopotassium phosphate Dipotassium phosphate Tripotassium phosphate |
E 341 E 341 E 341 |
Monokalcio fosfatas Dikalcio fosfatas Trikalcio fosfatas |
Monocalcium phosphate Dicalcium phosphate Tricalcium phosphate |
E 343 E 343 |
Monomagnio fosfatas Dimagnio fosfatas |
Monomagnesium phosphate Dimagnesium phosphate |
E 350 E 350 |
Natrio malatas Natrio rūgštusis malatas |
Sodium malate Sodium hydrogen malate |
E 351 |
Kalio malatas |
Potassium malate |
E 352 E 352 |
Kalcio malatas Kalcio rūgštusis malatas |
Calcium malate Calcium hydrogen malate |
E 353 |
Metavyno rūgštis |
Metatartaric acid |
E 354 |
Kalcio tartratas |
Calcium tartrate |
E 355 |
Adipo rūgštis |
Adipic acid |
E 356 |
Natrio adipatas |
Sodium adipate |
E 357 |
Kalio adipatas |
Potassium adipate |
E 363 |
Gintaro rūgštis |
Succinic acid |
E 380 |
Triamonio citratas |
Triammonium citrate |
E 385 |
Kalcio dinatrio etilendiamino- tetraacetatas (kalcio dinatrio EDTA) |
Calcium disodium ethylene diamine tetra acetate (Calcium disodium EDTA) |
E 400 |
Algino rūgštis |
Alginic acid |
E 401 |
Natrio alginatas |
Sodium alginate |
E 402 |
Kalio alginatas |
Potassium alginate |
E 403 |
Amonio alginatas |
Ammonium alginate |
E 404 |
Kalcio alginatas |
Calcium alginate |
E 405 |
Propan-1,2-diolio alginatas |
Propane-1,2-diol alginate |
E 406 |
Agaras |
Agar |
E 407 |
Karageninas |
Carageenan |
E 407a |
Perdirbti eucheuma jūros dumbliai |
Processed eucheuma seaweed |
E 410 |
Saldžiųjų ceratonijų derva |
Locust bean gum |
E 412 |
Guaro derva |
Guar gum |
E 413 |
Tragakantas |
Tragacauth |
E 414 |
Akacijų sakai (gumiarabikas) |
Acacia gum (gum arabic) |
E 415 |
Ksantano derva |
Xanthan gum |
E 416 |
Karaja sakai |
Karaya gum |
E 417 |
Tara derva |
Tara gum |
E 418 |
Gelano derva |
Gellan gum |
E 420 E 420 |
Sorbitolis Sorbitolio sirupas |
Sorbitol Sorbitol syrup |
E 421 |
Manitolis |
Mannitol |
E 422 |
Glicerolis |
Glycerol |
E 425 (i) E 425 (ii) |
Konjac derva Konjac gliukomananas |
Konjac gum Konjac glucomannane |
E 431 |
Polioksietileno (40) stearatas |
Polyoxyethylene (40) stearate |
E 432 |
Polioksietileno sorbitano mono-lauratas (polisorbatas 20) |
Polyoxyethylene sorbitan monolaurate (polysorbate 20) |
E 433 |
Polioksietileno sorbitano monooleatas (polisorbatas 80) |
Polyoxyethylene sorbitan monooleate (polysorbate 80) |
E 434 |
Polioksietileno sorbitano monopalmitatas (polisorbatas 40) |
Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate (polysorbate 40) |
E 435 |
Polioksietileno sorbitano monostearatas (polisorbatas 60) |
Polyoxyethylene sorbitan monostearate (polysorbate 60) |
E 436 |
Polioksietileno sorbitano tristearatas (polisorbatas 65) |
Polyoxyethylene sorbitan tristearate (polysorbate 65) |
E 440 E 440 |
Pektinas Amidintas pektinas |
Pectin Amidated pectin |
E 442 |
Amonio fosfatidai |
Ammonium phosphatides |
E 444 |
Sacharozės acetato izobutiratas |
Sucrose acetate isobutirate |
E 445 |
Medienos kanifolijos glicerolio esteriai |
Glycerol esters of wood rosins |
E 450 E 450 E 450 E 450 E 450 E 450 E 450 |
Dinatrio difosfatas Trinatrio difosfatas Tetranatrio difosfatas Dikalio difosfatas Tetrakalio difosfatas Dikalcio difosfatas Kalcio rūgštusis difosfatas |
Disodium diphosphate Trisodium diphosphate Tetrasodium diphosphate Dipotassium diphosphate Tetrapotassium diphosphate Dicalcium diphosphate Calcium dihydrogen diphosphate |
E 451 E 451 |
Pentanatrio trifosfatas Pentakalio trifosfatas |
Pentasodium triphosphate Pentapotassium triphosphate |
E 452 E 452 E 452 E 452 |
Natrio polifosfatas Kalio polifosfatas Natrio kalcio polifosfatas Kalcio polifosfatas |
Sodium polyphosphate Potassium polyphosphate Sodium calcium polyphosphate Calcium polyphosphate |
E 459 |
Beta ciklodekstrinas |
Beta-cyclodextrine |
E 460 E 460 |
Mikrokristalinė celiuliozė Miltelinė celiuliozė |
Microcrystalline cellulose Powdered cellulose |
E 461 |
Metilceliuliozė |
Methyl cellulose |
E 463 |
Hidroksipropilceliuliozė |
Hydroxypropyl cellulose |
E 464 |
Hidroksipropilmetilceliuliozė |
Hydroxymethylpropyl cellulose |
E 465 |
Etilmetilceliuliozė |
Ethyl methyl cellulose |
E 466 E 466 |
Karboksimetilceliuliozė Natrio karboksimetilceliuliozė |
Carboxy methyl cellulose Sodium carboxy methyl cellulose |
E 468 |
Skersinio ryšio natrio karboksimetilceliuliozė |
Crosslinked sodium carboxy methyl cellulose |
E 469 |
Fermentais hidrolizuota karboksimetilceliuliozė |
Enzymatically hydrolysed carboxy methyl cellulose |
E 470a |
Riebalų rūgščių natrio, kalio ir kalcio druskos |
Sodium, potassium and calcium salts of fatty acid |
E 470b |
Riebalų rūgščių magnio druskos |
Magnesium salts of fatty acids |
E 471 |
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
Mono and diglycerides of fatty acids |
E 472a |
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų acto rūgšties esteriai |
Acetic acid esters mono- and diglycerides of fatty acids |
E 472b |
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų pieno rūgšties esteriai |
Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids |
E 472c |
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų citrinų rūgšties esteriai |
Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids |
E 472d |
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų vyno rūgšties esteriai |
Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids |
E 472e |
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų mono- ir diacetilvyno rūgšties esteriai |
Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids |
E 472f |
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų acto ir vyno rūgščių mišinio esteriai |
Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids |
E 473 |
Riebalų rūgščių sacharozės esteriai |
Sucrose esters of fatty acids |
E 474 |
Sacharozės gliceridai |
Sucroglycerides |
E 475 |
Riebalų rūgščių poliglicerolio esteriai |
Polyglycerol esters of fatty acids |
E 476 |
Poliglicerolio poliricinoleatas |
Polyglycerol polyricinoleate |
E 477 |
Riebalų rūgščių propan-1,2-diolio esteriai |
Propane-1,2-diol esters of fatty acid |
E 479b |
Termiškai oksiduotas sojų aliejus, paveiktas riebalų rūgščių mono- ir digliceridų |
Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids |
E 481 |
Natrio stearoil-2-laktatas |
Sodium stearoyl-2-lactylate |
E 482 |
Kalcio stearoil-2-laktatas |
Calcium stearoyl-2-lactylate |
E 483 |
Stearilo tartratas |
Stearyl tartrate |
E 491 |
Sorbitano monostearatas |
Sorbitan monostearate |
E 492 |
Sorbitano tristearatas |
Sorbitan tristearate |
E 493 |
Sorbitano monolauratas |
Sorbitan monolaurate |
E 494 |
Sorbitano monoleatas |
Sorbitan monooleate |
E 495 |
Sorbitano monopalmitatas |
Sorbitan monopalmitate |
E 500 E 500 E 500 |
Natrio karbonatas Natrio rūgštusis karbonatas Natrio seskvikarbonatas |
Sodium carbonate Sodium hydrogen carbonate Sodium sesqui carbonate |
E 501 E 501 |
Kalio karbonatas Kalio rūgštusis karbonatas |
Potassium carbonate Potassium hydrogen carbonate |
E 503 E 503 |
Amonio karbonatas Amonio rūgštusis karbonatas |
Ammonium carbonate Ammonium hydrogen carbonate |
E 504 E 504 |
Magnio karbonatas Magnio hidroksido karbonatas |
Magnesium carbonate Magnesium hidroxide carbonate |
E 507 |
Vandenilio chlorido rūgštis |
Hydrochloric acid |
E 508 |
Kalio chloridas |
Potassium chloride |
E 509 |
Kalcio chloridas |
Calcium chloride |
E 511 |
Magnio chloridas |
Magnesium chloride |
E 512 |
Alavo chloridas |
Stannous chloride |
E 513 |
Sulfato rūgštis |
Sulpuric acid |
E 514 E 514 |
Natrio sulfatas Natrio rūgštusis sulfatas |
Sodium sulphate Sodium hydrogen sulphate |
E 515 E 515 |
Kalio sulfatas Kalio rūgštusis sulfatas |
Potassium sulphates Potassium hydrogen sulphate |
E 516 |
Kalcio sulfatas |
Calcium sulphate |
E 517 |
Amonio sulfatas |
Ammonium sulphate |
E 520 |
Aliuminio sulfatas |
Aluminium sulphate |
E 521 |
Aliuminio natrio sulfatas |
Aluminium sodium sulphate |
E 522 |
Aliuminio kalio sulfatas |
Aluminium potassium sulphate |
E 523 |
Aliuminio amonio sulfatas |
Aluminium ammonium sulphate |
E 524 |
Natrio hidroksidas |
Sodium hydroxide |
E 525 |
Kalio hidroksidas |
Potassium hydroxide |
E 526 |
Kalcio hidroksidas |
Calcium hydroxide |
E 527 |
Amonio hidroksidas |
Ammonium hydroxide |
E 528 |
Magnio hidroksidas |
Magnesium hydroxide |
E 529 |
Kalcio oksidas |
Calcium oxide |
E 530 |
Magnio oksidas |
Magnesium oxide |
E 535 |
Natrio ferocianidas |
Sodium ferrocyanide |
E 536 |
Kalio ferocianidas |
Potassium ferrocyanide |
E 538 |
Kalcio ferocianidas |
Calcium ferrocyanide |
E 541 |
Natrio aliuminio fosfatas, rūgštinis |
Sodium aluminium phosphate, acidic |
E 551 |
Silicio dioksidas |
Silicon dioxide |
E 552 |
Kalcio silikatas |
Calcium silicate |
E 553a E 553a |
Magnio silikatas Magnio trisilikatas |
Magnesium silicate Magnesium trisilicate |
E 553b |
Talkas |
Talc |
E 554 |
Natrio aliuminio silikatas |
Sodium aluminium silicate |
E 555 |
Kalio aliuminio silikatas |
Potassium aluminium silicate |
E 556 |
Kalcio aliuminio silikatas |
Calcium aluminium silicate |
E 558 |
Bentonitas |
Bentonite |
E 559 |
Aliuminio silikatas (kaolinas) |
Aluminium silicate (Kaolin) |
E 570 |
Riebalų rūgštys |
Fatty acids |
E 574 |
Gliukono rūgštis |
Gluconic acid |
E 575 |
Gliukono-delta-laktonas |
Glucono delta-lactone |
E 576 |
Natrio gliukonatas |
Sodium gluconate |
E 577 |
Kalio gliukonatas |
Potassium gluconate |
E 578 |
Kalcio gliukonatas |
Calcium gluconate |
E 579 |
Geležies gliukonatas |
Ferrum gluconate |
E 585 |
Geležies laktatas |
Ferrum lactate |
E 620 |
Glutamo rūgštis |
Glutamic acid |
E 621 |
Mononatrio glutamatas |
Monosodium glutamate |
E 622 |
Monokalio glutamatas |
Monopotassium glutamate |
E 623 |
Kalcio diglutamatas |
Calcium diglutamate |
E 624 |
Monoamonio glutamatas |
Monoammonium glutamate |
E 625 |
Magnio diglutamatas |
Magnesium diglutamate |
E 626 |
Guanilo rūgštis |
Guanylic acid |
E 627 |
Dinatrio guanilatas |
Disodium guanylate |
E 628 |
Dikalio guanilatas |
Dipotassium guanylate |
E 629 |
Kalcio guanilatas |
Calcium guanylate |
E 630 |
Inozino rūgštis |
Inosinic acid |
E 631 |
Dinatrio inozinatas |
Disodium inosinate |
E 632 |
Dikalio inozinatas |
Dipotassium inosinate |
E 633 |
Kalcio inozinatas |
Calcium inosinate |
E 634 |
Kalcio 5’-ribonukleotidai |
Calcium 5’-ribonucleotides |
E 635 |
Dinatrio 5’-ribonukleotidai |
Disodium 5’-ribonucleotides |
E 640 |
Glicinas ir jo natrio druska |
Glycine and its sodium salt |
E 650 |
Cinko acetatas |
Zinc acetate |
E 900 |
Dimetilpolisiloksanas |
Dimethyl polysiloxane |
E 901 |
Bičių vaškas, baltas ir geltonas |
Beeswax, white and yellow |
E 902 |
Kandelila vaškas |
Candelilla wax |
E 903 |
Karnauba vaškas |
Carnauba wax |
E 904 |
Šelakas |
Shellac |
E 905 |
Mikrokristalinis vaškas |
Microcrystalline waxs |
E 912 |
Montano rūgščių esteriai |
Montan acid esters |
E 914 |
Oksiduoti polietileno vaškai |
Oxidized polyethylene wax |
E 920 |
L-cisteinas |
L-cysteine |
E 927b |
Karbamidas |
Carbamide |
E 938 |
Argonas |
Argon |
E 939 |
Helis |
Helium |
E 941 |
Azotas |
Nitrogen |
E 942 |
Nitrito oksidas |
Nitrous oxide |
E 943a |
Butanas |
Butane |
E 943b |
Izobutanas |
Izo-butane |
E 944 |
Propanas |
Propane |
E 948 |
Deguonis |
Oxygen |
E 949 |
Vandenilis |
Hydrogen |
E 950 |
Acesulfamas K |
Acesulfame potassium |
E 951 |
Aspartamas |
Aspartame |
E 952 E 952 E 952 |
Ciklamo rūgštis Kalcio ciklamatas Natrio ciklamatas |
Cyclamic acid Calcium cyclamate Sodium cyclamate |
E 953 |
Izomaltas |
Isomalt |
E 954 E 954 E 954 E 954 |
Sacharinas Kalcio sacharinas Kalio sacharinas Natrio sacharinas |
Saccharin Calcium saccharin Potassium saccharin Sodium saccharin |
E 957 |
Taumatinas |
Thaumatin |
E 959 |
Neohesperidinas DC |
Neohesperidine DC |
E 965 E 965 |
Maltitolis Maltitolio sirupas |
» Rašyti komentarą
|