Patarimai gaminant su spelta
Speltų miltus, kaip ir bet kurį nebandytą produktą, reikia prisijaukinti. Speltos grūdų baltymų struktūra skiriasi nuo įprastų kviečių. Bet išbandę ir paisydami kelių speltos gaminimo ypatumų, kursite tikrus virtuvės šedevrus, kurie bus ne tik pranašesnės maistinės vertės ir bet ir puikesnio skonio!
Gamindami naminius makaronus, apsidžiaugsite pastebėję, kad speltos miltų makaronai būna it šilkiniai. Speltos miltų makaronai verdami išlaiko šią tekstūrą ir neištyžta gaminami su padažais. Be to, speltos makaronai išverda greičiau – vos per 4 – 5 minutes. Puiki naujiena tiems, kas neturi makaronų gaminimo aparato ar kantrybės – jau pagamintų speltos makaronų galite įsigyti parduotuvėse!
Speltoje esantis glitimas yra trapesni nei įprastuose kviečiuose, todėl patariame:
• Rekomenduojama vandens naudoti 1/4 mažiau, nei naudojate su įprastais kvietiniais miltais. Gaminant tešlą iš speltos miltų, įpylus per daug vandens, tešla bus lipni.
• Speltos miltų tešlą minkyti reikėtų greitai – į tešlą įpylus vandens (ar pieno) minkykite iki 5 minučių, kad tešloje nesuirtų baltymų gijos.
• Jeigu iš speltos miltų norite kepti mielinę duoną, ji bus daug puresnė ir traškesne plutele, jei kelios valandos prieš minkymą iš pusės visų ingridientų užminkysite tešlą ir paliksite pastovėti uždengtą. Po kelių valandų reikėtų įminkyti likusius ir kepti.
• Kildinant speltos miltų tešlą, nereikėtų laukti, kol tešlos kiekis padvigubės, pakanka, kad tešla pakiltų perpus esamo kiekio, tuomet kepama ji geriau iškils.
• Jei recepte nėra skystų produktų, kurių kiekį būtų nesunku keisti (vandens, pieno), o, pavyzdžiui, tik kiaušiniai, padidinkite miltų kiekį esantį recepte maždaug dešimtadaliu (jei receptas pritaikytas kvietiniams miltams).
Speltų miltus reikėtų laikyti sausoje, vėsioje aplinkoje. Speltos miltus galima saugoti metus ir daugiau (galiojimą datą žiūrėkite ant pakuotės). Speltos gaminius galite šaldyti, o šviežius speltos makaronus sandariame inde laikyti šaldytuve net iki 5 dienų!
Galbūt iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad gaminti su spelta sudėtingiau, bet juk tą darė jau senovės civilizacijos! Nepamirškite, kad dėl ypatingos speltos grūdų struktūros, ji kur kas lengviau virškinama.
Riešutus primenantis speltos skonis ir puikios maistinės savybės pavergs Jūsų širdį ir skrandį.
Populiariausi receptai šią savaitę
- Labai paprastas ir skanus obuolių pyragas
- Moliūgų sriuba su maskarponės sūriu
- Gardusis Beatos draugės Vilmos trupininis obuolių ir varškės pyragas
- Sočios salotos su vištiena, ryžiais ir daržovėmis
- Skanūs krepšeliai "Sniego pasaka"
- Kakavinis pyragas su varške, bananais ir juodaisiais serbentais
- Nekeptas šokoladinis sūrio tortas (Cheesecake)
- Kakavinis varškės pyragas su kondensuotu pienu
- Tagliatelle su krevetėmis
- Sausainiai "Bučinukai" su varške ir cinamonu
Komentarai (3)
-
Audronė
2019-02-27 11:10
Tūrių, naudojau lietiniai blynai šeimai netiko, kaip nors sunaudosiu.
-
Birutė
2017-07-05 08:21
Aš, gaminau iš šių miltų ir daugiau nebepirksiu nei ,, Karališkų,, nei ,, Ekstra ,,. Nors jie ir brangiasni, bet kokybiški.
-
rima
2016-05-01 15:34
dar nei karto nenaudojau spelta bet pradesiu naudoti ir tikiuosiu kad patiks