Sveiki ir skanūs patiekalai ant laužo
Skaniausių kepsnių, šašlykų sezonas jau atidarytas! Tikra laimė praleisti laiką su šeima ar draugais gamtos apsuptyje ir pasimėgauti gardžia vakariene ant laužo... O galbūt skanieji kiaulienos šašlykai jau kiek pabodo? Nebijokite eksperimentuoti ir kepkite ant laužo ne tik mėsą, bet ir žuvį, grybus... Svarbiausia, tai suteiks džiaugsmo ne tik Jūsų pilvui, bet ir atneš naudą sveikatai.
Vaisiai ir daržovės
Ant grotelių galima kepti ne tik mėsą, bet ir įvairias daržoves. Labai tinka kepti pupeles, cukinijas ar kininį kopūstą. Taip pat daržoves galima derinti su sūriu. Baklažaną ar cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais, kuriuos pamerkite į vandenį, kol suminkštės. Po to ant griežinėlio dėkite sūrio gabaliuką, susukite jį ir sutvirtinkite pagaliuku. Kepkite iš abiejų pusių. Ant grotelių galima pagaminti lengvų desertų iš vaisių. Tam tinka obuoliai, ananasai, melionai, bananai,kriaušės ir kt. Galima kepti ir braškes (tik nelabai minkštas). Vaisiams pagardinti juos galite aplieti sirupu, likeriu arba romu.
Jeigu mėgstate eksperimentuoti, ant grotelių keptus vaisius sumaišykite su žaliais salotų lapais - išeis neįprastos, tačiau labai skanios salotos.
Liesa mėsa ir žuvis
Jeigu norite, kad ant grotelių kepamas patiekalai būtų nekaloringas ir lengvai virškinamas, gaminkite juos iš neriebios mėsos. Dietiniai patiekalai gaminami iš neriebios kiaulienos ėrienos, kalakutienos ar vištienos filė. Griliui puikiai tinka neriebūs jautienos kotletai. Ant grilio galima pagaminti žuvį. Ypač skanūs ir lengvai virškinami yra krevečių ir daržovių šašlykai. Mėsą, žuvį derinkite su daržovėmis ir aromatingais prieskoniais ir tikrai nenusivilsite!
Nepamirškite grybų
Juos galite derinti ne tik su mėsa, bet ir vartoti kaip atskirą patiekalą. Juos galite pabandyti iškepti ant grotelių. Tam reikia didelių šampinjonų galvų (be kotų). Į grybo galvutę įdėkite česnako, aptepkite actu ir užpilkite trupučiuką aliejaus, pridėkite smulkintų mėgstamų žalumynų. Tokius grybus reikia kepti apie 5-7 minutes. Ragaukite šį patiekalą be druskos. Šis patiekalas labai aromatingas ir be galo skanus.
Mrinatai ir padažai
Nekaloringi marinatai gaminami iš vandens, sulčių ir kefyro, o štai acto reikia vengti. Sūdyti ir gardinti pipirais geriausia jau iškepusią mėsą ar žuvį. O galima patiekalą gardinti padažu, pagamintu iš varškės, jogurto arba grietinės. Galite pasigaminti indonezietiškąjį salsos padažą: paimkite ananaso, mango, raudonojo svogūno, paprikos. Trintuve viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir žaliųjų citrinų sultimis. Toks padažas puikiai tinka ir prie mėsos, ir prie žuvies, be to, yra nekaloringas.
Naudinga žinoti:
* Niekuomet nenaudokite spygliuočių malkų ar lakuotų lentų ar statybinių atliekų.
* Geriausia griliui tinka beržinės arba vaizmedžių malkos.
* Kepdami žuvį, mėsa ar daržoves nesudeginkite jų iki juodumo; jei taip nutiko, stipriai apkepusių gabaliukus išmeskite.
* Degiuosiuose skysčiuose yra lakiųjų medžiagų, kurios visiškai nesuderinamos su kulinarija. Skystį galima naudoti tik tuo atveju, jei maistą gaminti pradėsite jam visiškai išgaravus.
Populiariausi receptai šią savaitę
- Gardusis Beatos draugės Vilmos trupininis obuolių ir varškės pyragas
- Jogurtinis tortas su vaisiais
- Greiti vištienos kąsneliai
- Nekeptas šokoladinis sūrio tortas (Cheesecake)
- Kakavinis varškės pyragas su kondensuotu pienu
- Moliūgų sriuba su maskarponės sūriu
- Sočios salotos su vištiena, ryžiais ir daržovėmis
- Sausainiai "Bučinukai" su varške ir cinamonu
- Labai paprastas ir skanus obuolių pyragas
- Skanūs krepšeliai "Sniego pasaka"
Komentarai