Šašlykas - populiarusis iškylų patiekalas
Kiek begirdėtume perspėjimų apie tai, kad šašlykas kenkia sveikatai, ar galite įsivaizduoti iškylą gamtoje be šio patiekalo?
Aviena
Aviena yra šiek tiek sausoka mėsa. Iš jos kepamas šašlykas labai greitai atvėsta, todėl valgyti jį reikia vos jam iškepus. Šios mėsos šašlyką itin mėgsta azerbaidžaniečiai. Jam pagaminti naudojama avienos nugarinė, taip pat galinės jauno ėriuko kojos mėsa, ant grotelių dažnai kepami šonkauliai.
Avienos marinatui pagaminti naudojami pipirai, čiobreliai, citrinos sultys ir aliejus. Jame mėsą reikia marinuoti 1-2 valandas. Avieną sūdyti geriausia prieš pat kepimą. Jei pasūdysite anksčiau, mėsa išskirs daugiau sulčių ir iškepusi bus kieta.
Avienos šašlykas su aguročiais
Galinės kojos mėsą supjaustykite vidutinio dydžio gabalais. Pamarinuokite. Nuvalykite agurotį, supjaustykite griežinėliais ir pasūdykite. Prieš maunant mėsą ant iešmo, ją pasūdykite. Peiliui ant iešmo maukite mėsos ir aguročio gabalėlius. Ant ne itin karštų anglių šašlyką šiek tiek apkepkite. Po to nuimkite iešmus nuo ugnies, palaikę 10 minučių, apibarstykite žalumynais, ir apipilkite plaktu kiaušiniu ir vėl uždėkite ant šašlykinės. Prie šio šašlyko ypač tinka karštos daržovės ir žalumynai.
Kiauliena
Pasak armėnų, kiauliena - idealiausia mėsa šašlykui. Ji minkšta, sultinga, greitai išsimarinuoja.
Šašlykui gaminti tinka sprandinė ir išpjova. Svarbiausia, kad mėsa nebūtų labai riebi. Marinuoti kiaulieną geriausia citrinų sultyse, vyne arba kefyre. Marinatui pagardinti tinka pipirų mišinys,čiobreliai, muskatiniai riešutai, kalendra. Kiaulienos nereikia marinuoti ilgai, pakanka 2 valandų. Ant vidutiniškai karštų anglių mėsa iškeps per 15-20 minučių.
Pirmiausia kiaulieną reikia pasūdyti ir apibarstyti pipirais, šiek tiek palaikyti ir tada pilti marinatą.
Kiaulienos šašlykas su granatų sultimis
Reikės: 3 kg sprandinės, 4 svogūnų, ½ butelio raudonojo sauso vyno, ½ stiklinės 100 proc. granatų sulčių, vienos citrinos sulčių, pipirų mišinio, šiek tiek kmynų, galima įdėti baziliko, kalendros ir kitų prieskoninių žolelių, 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus. Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio gabalais, sumaišykite ją su pjaustytais svogūnais, druska, pipirais, žolelėmis. Sumaišykite vyną, citrinos ir granatų sultis, užpilkite ant mėsos, išmaišykite, supilkite aliejų. Marinuokite ne mažiau kaip 2 valandas. Toks šašlykas kepa apie 10-15 min.
Jautiena
Tiems, kas ir gamtoje nepamiršta skaičiuoti suvartojamų kalorijų kiekio, šašlykui vertėtų rinktis neriebią jautieną. Tiesa, su ja reikės daugiau “pažaisti”. Jautiena marinuojasi ilgiau, tačiau ji vis viena bus kietesnė už kiaulieną. Šašlykui naudojama išpjova. Vakare mėsą apipilkite gazuotu mineraliniu vandeniu ir nakčiai palikite šaldytuve. Ryte mėsą ištraukite, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Jautienai itin tinka mėlynasis bazilikas. Marinatą galima naudoti tokį patį kaip ir kiaulienai.
Gruziniškas jautienos šašlykas
Supjaustyta mėsa dedama į molinį arba emaliuotą indą. Apibarstoma druska, maltais juodaisiais pipirais, smulkiai supjaustytu svogūnu, keliuose šaukštuose vyno arba vaisių acto išmaišytomis kalendros sėklomis. Viskas gerai išmaišoma, indas uždengiamas ir vėsioje vietoje laikomas 12 valandų. Mėsa šiek tiek nusunkiama ir nuvaloma nuo prieskonių. Suvėrus ant iešmų apšlakstoma aliejumi.
Verta žinoti:
- Jei netyčia susiruošę į iškylą pamiršote iešmus, ieškokite gluosnio. Šio medžio šakose daug drėgmės, todėl iš jo šakų pagaminti iešmai nepridegs.
- Gydytojai perspėja - nevalgykite stipriai apkepusių ar net pajuodavusių mėsos gabaliukų, juose yra organizmui kenksmingų medžiagų.
Populiariausi receptai šią savaitę
- Gardusis Beatos draugės Vilmos trupininis obuolių ir varškės pyragas
- Jogurtinis tortas su vaisiais
- Labai paprastas ir skanus obuolių pyragas
- Moliūgų sriuba su maskarponės sūriu
- Nekeptas šokoladinis sūrio tortas (Cheesecake)
- Sausainiai "Bučinukai" su varške ir cinamonu
- Skanūs krepšeliai "Sniego pasaka"
- Sočios salotos su vištiena, ryžiais ir daržovėmis
- Kakavinis varškės pyragas su kondensuotu pienu
- Greiti vištienos kąsneliai
Komentarai