Lengvai pasiekiama, teisinga mityba

Dar senovėje mūsų protėviai žinojo, kad maistas nėra tik priemonė gauti fizinių jėgų. Valgant būdavo siekiama ir dvasinės gerovės, ramybės.

Tereikia prisiminti maisto aukojimus dievams bei ypatingą padėką už kasmetinį derlių ar medžioklės laimikius. Tiek praėjusiais laikais, tiek dabar teisinga mityba yra aktuali žmonėms siekiantiems visapusiškos – fizinės ir dvasinės laimės. Štai keletas patarimų, kurių reikėtų laikytis norint iš maisto gauti visa kas geriausia.


Švara virtuvėje


Turbūt ne vienas yra bent kartą susidūręs su situacija, kai viešojo maitinimo įstaiga sužavi nuostabia aplinka ir stilingu interjeru, tačiau gerai įsižiūrėjus netvarka ima tiesiog „badyti“ akis: purvinos kėdės, staltiesės, nevalyti langai, negyvi vabzdžiai ant grindų. Belieka tik įsivaizduoti, kas vyksta virtuvėje, kurios nemato kavinių/restoranų/užeigų klientai. Tačiau tai viešojo maitinimo įstaigos – galite rinktis eiti ar ne. O kaip yra namuose? Labai svarbu viso valgių ruošimo metu palaikyti švarą virtuvėje. Tvarka ir higiena yra tiesiog būtini, bet nesudėtingi reikalavimai gero maisto gaminimui. Nepamirškite ir pačio maisto. Vartokite šviežius, puikios kokybės produktus. Nepagailėkite jiems pinigų, nes sveikatos sąskaita taupyti neverta.


Maloni aplinka


Maisto virškinimą bei tinkamą jo įsisavinimą visada teigiamai veikia maloni aplinka, kurioje valgote. Geriau palaukite, nevalgykite iš karto jei esate susierzinęs ar piktas. Visos neigiamos emocijos persiduos į maistą, beto vargu ar jums bus skanu. Valgykite tik būdami ramūs, pasistenkite užmiršti rūpesčius ir skirkite laiko maistui. Pasistenkite kiekvieną patiekalą patiekti gražiai, net jei valgote vienas. Malonus vaizdas lėkštėje kelia nuotaiką. Naudokite gražius indus, stalo įrankius, netaupykite jų ypatingoms progoms. Kiekviena diena, visi jūsų pusryčiai, pietūs ir vakarienės yra šventė. Švęskite jas!


Valgykite nustatytu laiku


Nors gyvenant šiuolaikiniame, skubančiame pasaulyje tai begalo sunku, vis dėlto reikia kaip įmanoma labiau stengtis maitintis nustatytu laiku. Sočiausiai pavalgyti siūloma vidurdienį, kai saulė pasiekia zenitą. Tuo metu mūsų virškinimas yra aktyviausias. Ryte ir vakare geriau rinktis lengvus patiekalus. Svarbu atskirti alkio jausmą nuo apetito. Pastarasis tėra įprotis valgyti, kurį sukelia gražus maisto vaizdas, kvapai ar paprasčiausia užgaida. Jei nusistatysite laiką kuomet turite valgyti ir jo kasdien laikysitės, išvengsite persivalgymo ir išsaugosite vidinę ramybę.


Derinkite maisto produktus


Senovės Rytų medikai rašė: „Jei brangini sveikatą, nevalgyk visko sykiu“. Žmonės, kurie vartoja teisingai suderintą maistą nesiskundžia apsunkimu pavalgius, išvengia skrandžio skausmų, rėmens graužimo. Netinkamai derindami produktus nuodijame savo organizmą. Turbūt visi žino, kad nerekomenduojama valgyti mėsą kartu su bulvėmis ar duona, tačiau yra ir daugiau maisto derinimo principų. Reikėtų vengti vienu metu valgyti baltymų ir rūgščių turinčio maisto. Taip pat patartina vienu valgymo metu rinktis tos pačios rūšies baltymus. Vaisius valgykite vienus, nemaišykite jų su daržovėmis. Pažvelkite į gamtą, ji niekada negamino sumuštinių.


Dalinkitės maistu


Kiekvienais metais pasaulyje yra išmetama milijonai tonų maisto, kai kažkur vargingai gyvenantys žmonės skaičiuoja kiekvieną kąsnį. Deja, vargu ar įmanoma pamaitinti visus badaujančius žmones. Dalintis maistu nebūtinai reiškia labdarą. Gaminti bei valgyti kartu, vaišinti ir būti vaišinamu yra malonūs dalykai, kurie nereikalauja ypatingų pastangų. Reikia tik neįsileisti godumo į savo širdis ir būti atviru žmonėms.

Greta Palubinskytė

 

» Rašyti komentarą