Skaniausios valgomos gėlės

Artėja šiltasis metų sezonas, kuomet pievas ir laukus papuošia nuostabaus grožio gėlės, oras prisipildo sodraus aromato. Tačiau ar žinojote, jog gėlės atlieka ne tik estetinę funkciją, bet ir yra vartojamos kulinarijoje bei turi  gydomųjų savybių. Ypač populiaru valgyti įvairių rūšių gėlės Afrikoje ir  Pietų Korėjoje. Galime pasidžiaugti, jog tokių valgomų grožybių, turime ir Lietuvoje.
 
 
Rožės. Dauguma rožių turi saldų, primenantį vaisius skonį. Šių gėlių skonis skiriasi priklausomai nuo spalvų įvairovės: kuo tamsesnis vainiklapis, tuo sodresnis skonis. Iš rožių žiedlapių verdamos labai skanios uogienės. 
 
Žibuoklės. Jos skelidžia nuostabų aromatą ir turi švelnų skonį. Šiomis gėlėmis galima gardinti salotas. Taip pat geriamos ir žibuoklių arbatos, kurios pasižymi apetitą žadinančiu poveikio.
 
 
 
 Saulėgrąža. Saulėgrąžų žiedlapiai taip pat yra valgomi, jų skonis labai panašus į artišoko.
 
 
Valgomų gėlių aromatas dažniausiai atspindi jų skonį. Nemažai jų turi ir vertingų medžiagų, kurios teigiamai veikia organizmą. Maistui naudokite tik natūralias, nepurkštas chemikalais gėles. Jei turite alergiją žiedadulkėms, naudokite tik vainiklapį, o ne visą gėlę.
 
Medetkos. Nuo seno vertinamos dėl vaistinių ypatybių, yra stiprus antiseptikas ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Medetkos vainiklapiai suteiks ryškią spalvą ir šiek tiek kartoką skonį Jūsų patiekalams. Jas galima naudoti ir džiovintas.
 
 
Nasturtos. Maistui naudojamos nasturtos būna įvairių spalvų: oranžinių, raudonų, geltonų. Jų žiedai ir lapai turi aštrų skonį. Nasturtos gerina virškinimą.
 
 
Chrizantemos. Jų yra įvairių spalvų: geltonų, oranžinių, rausvų ir baltų. Šių gėlių skonis šiek tiek kartokas ir aštrokas, todėl puikiai tiks salotoms, šiek tiek pagardinus actu. Crizantemas būtina apvirti, o kotą nupjauti.
 
 
Kiaulpienės. Kiaulpienės turi ypatingą saldų skonį. Rinkdamos jas valgymui, skinkite tik tas gėles, kurios auga toli nuo kelio.
 
 
Serenčiai. Šios gėlės pasižymi aštriai karčiu skoniu. Labai tinka  ruošti marinatui. 
 

 
» Rašyti komentarą