Vasaros meniu- šaltos sriubos

Pabodo sukti galvą ką pagaminti pietums ar vakarienei karštą vasaros dieną? O suktis prie garuojančių puodų tiesiog nėra jėgų? Rinkitės šaltas sriubas, kurios pradžiugins ne tik namų šeimininkes, bet ir maloniai nustebins visą šeimą.
 
Lapienė
Lapienė gaminama iš šakniastiebių (dažniausiai- burokėlių, rečiau- ropių, ridikų), rugštynių, dilgėlių, špinatų. Produktai kruopščiai nuplaunami, nuplikomi, supjaustomi ar pertrinami, tuomet užpilama gira. Taip pad dedami švieži arba rauginti agurkai, burokėliai, svogūnai. Sriuba gardinama garstyčiomis ar krienais. Lapienę galima patiekti su virta žuvimi.
 
Ispaniška trintinė arba gaspačas
Tradicinė ispaniška šaltsriubė. I sriuba ruošiama iš pomidorų, česnako, agurko, paprikos, vandenyje brinkintos baltos duonos. Prieš ruošiant sriubą svarbu nulupti pomidorų odelę. Todėl prieš ruošiant sriubą pomidorus reikia nuplikyti verdančiu vandeniu, paskui išimti sėklas ir smulkiai supjaustyti. Agurkai taip pat nulupami, išdorojami, supjaustomi. Duonos minkštimas užmerkiamas nedideliame kiekyje vandens (keli valgomieji šaukštai trims riekėms). Paruoštus ir supjaustytus produktus , įskaitant ir duoną reikia sutrinti trintuvu. Prieš trinant nepamirškite nupilti skyščio pertekliaus (jei jo yra). Į sutrintą masę pilame šiek tiek alyvuogių aliejaus, acto. Dedame druskos, pipirų ir pastatome keletai valandų į šaldytuvą. 
 
Taratoras
Gaivi šaltsriubė, kuri itin populiari Bulgarijoje ir Makedonijoje. Pagrindiniai ingedientai- riebus, nesaldus jogurtas, agurkai, česnakai, graikiniai riešutai, alyvuogių aliejus, vanduo, druska, prieskoniai. Jogurtą galima pakeisti mūsų krašte populiariasniais kefyru ar rūgpieniu.
 
» Rašyti komentarą