Miltiniai patiekalai nuo Barboros Radvilaitės laikų
Miltinius patiekalus Lietuvoje išpopuliarino Barboros Radvilaitės anyta
Lietiniai blyneliai – tik didikams
Mūsų dienomis, kai maisto asortimento pasiūla tokia didelė (miltų, duonos, aliejų rūšių ir t.t.), kiekvienas galime maitintis kaip bajoras. Visgi apie cholesterolį tais laikais niekas nieko nežinojo, tačiau šiandien norintiems mažinti su maistu gaunamą cholesterolio kiekį vertėtų elgtis kaip bajorams per pasninką ir kepimui rinktis augalinius riebalus, - pataria gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė.
Būtent per pasninką senais laikais buvo kepama ne ant taukų, kaip paprastai, o naudojamas aliejus, - aguonų, kanapių ar sėmenų. Šiais laikais esant tokiam dideliam aliejaus pasirinkimui, gydytoja dietologė L. Viniarskaitė atkreipia dėmesį, kad turėtume atsižvelgti į kiekvieno jų paskirtį.
Vienas iš kepimui tinkamų aliejų, anot L. Viniarskaitės, yra rafinuotas rapsų aliejus, turintis aukštą degimo temperatūrą. „Šio aliejaus maistinė sudėtis yra gera, jame yra tinkamas nepakeičiamųjų nesočiųjų riebalų rūgščių santykis“. Rapsai geri dar ir tuo, kad tai yra mūsų krašto augalas, o, anot dietologės, tai, kas užaugę mūsų aplinkoje, mums puikiai tinka.
Lietinių su migdolais receptas
Velykinis laikotarpis yra itin tinkamas metas grąžinti senovinę Lietuvos bajorų dvasią į mūsų valgomąjį, todėl dalinamės vienu naliesnikų receptu iš 19 amžiuje leistos W. A. L. Zawadska knygos „Lietuvos virėja“. Nereikėtų nustebti dėl to, kad senuose receptuose patiekalo gaminimas nėra aprašytas itin detaliai. „Anksčiau kulinarijos knygas kuchmistrai rašė vieni kitiems, todėl receptuose rašyti savaime aiškius dalykus būtų buvęs nesusipratimas, - pastebi dr. R. Laužikas.
Lietiniai su migdolais: 100 g migdolų, 3 šaukštai cukraus, 4 kiaušiniai, lietiniai.
Iškepti lietinius, pagaminti įdarą: nuplikyti 100 g migdolų, sugrūsti, sumaišyti su trimis šaukštais smulkaus cukraus ir keturiais tryniais, gerai ištrinti, sudėti išplaktus baltymus, atsargiai išmaišyti ir aptepti kiekvieną lietinį. Susukti ir apkepinti, kad pagelstų.
Skanaus!
Populiariausi receptai šią savaitę
- Sausainiai "Bučinukai" su varške ir cinamonu
- Labai paprastas ir skanus obuolių pyragas
- Kakavinis varškės pyragas su kondensuotu pienu
- Kalėdinės spurgos
- Gardusis Beatos draugės Vilmos trupininis obuolių ir varškės pyragas
- Skanūs krepšeliai "Sniego pasaka"
- Jogurtinis tortas su vaisiais
- Sočios salotos su vištiena, ryžiais ir daržovėmis
- Moliūgų sriuba su maskarponės sūriu
- Nekeptas šokoladinis sūrio tortas (Cheesecake)
Komentarai