Kazlėkai

Kazlėkai
Kazlėkai (lot. Suillus luteus) - ankstyvasis grybas, paplitęs ir Lietuvoje. Kazlėkai turi slidžią, gleivėtą galvutę, geltoną ar baltą kotą. Valgomi iškepus, išvirus, prieš tai nulupus galvutės odelę. Kartais marinuojami, džiovinami. Senesnių kazlėkų išvirtos galvos išbliuška, dėl to patartina geriau juos kepti. Apatinė kepurėlės pusė jaunų vaisiakūnių aptraukta baltu, plėvelės pavidalo šydu, kuris, grybui senstant, tamsėja, atitrūksta nuo kepurėlės kraštų ir pasilieka prie koto žiedo pavidalu. Kotas 3—10 cm ilgio, 1—2 cm skersmens, cilindriškas, viršutinė jo dalis apaugusi smulkiomis karpelėmis, šviesiai gelsvo atspalvio. Koto ir kepurėlės mėsa balta arba gelsvai balta. Auga jaunuose pušynuose rugpiūčio—rugsėjo mėn., gausiai, ypač Lietuvos pietryčiuose. Priskiriamas antrajai kategorijai. Valgomas šviežias ir marinuotas. Tinka sultims gaminti.
Receptai su >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu