Kad valoma žuvis neslystų iš rankų, pabarstykite ją kepinta druska. Jei žuvies paviršius gleivėtas, prieš valant nuplaukite stipriu geriamosios sodos ir vandens tirpalu. Jei sunkiai nusivalo žvynai, žuvį kelias sekundes panardinkite į verdantį vandenį. Jei skrodžiant išsiliejo žuvies tulžis, tą vietą pabarstykite drus
Jei nuo drėgmės persikreipė daržovių pjaustymo lenta, sovyniokite ją į drėgną rankšluostį ir parą palaikykite ant lygaus paviršiaus. Kiaušinių baltymus lengvai ir greit išplaksite, jei įdėsite žiupsnelį druskos. Jei kaitinami riebalai keptuvėje ''sproginėja'' - įdėkite druskos, o jei putoja - s
Virti ir šutinti daržoves dėkite pagal jų suvirimo laiką. Pirmiausia dėkite morkas, ropes, griežčius, ropinius kopūstus, bulves. Baltagūžius kopūstus, žirnius, pupeles, pupas virkite atskirai. Daržoves ir žalumynus į puodą dėkite vandeniui užvirus - taip išsaugomi vitaminai. Verdant daržoves, be reikalo nekilnokite puodo dangčio, mai
Jauno gyvulio mėsa būna šviesiai raudona su beveik baltais riebalais. Seno gyvulio - tamsiai raudona su gelsvais riebalais. Jeigu mėsa šviežia, tai pirštu paspaudus atsirandanti duobutė greitai dingsta. Antrą kartą užšaldytos mėsos riebalai būna rausvi. Šviežios žuvies žvynai lygūs ir blizgantys, akys ska
Verdant kruopų košes svarbu tinkamai parinkti kruopų ir skysčio kiekį. Tirštai grikių košei 1 daliai grikių pilama 3 dalys skysčio, tirštai manų košei - pilama santykiu 1:3, skystai manų košei - 1:5, tirštai perlinių kruopų - 1:4, tirštai ryžių - 1:4, skystai ryžių - 1:5, biriai ryžių - 1
Geri miltai, sugniaužus juos saujoje, nesusispaudžia, o lengvai išbyra. Priplėkę - saują atgniaužus, pasilieka gniužule. Laikomus miltus apsaugosite nuo kenkėjų, jei ant miltų padėsite keletą česnako skiltelių. Kad tešloje nesusidarytų gumuliukų, reikia ne miltus berti į skystį, o pieną ar vandenį pilti į persijotus miltus. Gerų mi
Ar kiaušinis nepasenęs, galima nustatyti iš viršaus pridengus jį delnu ir peršvietus elektros lempute. Nešvieži kiaušiniai turės patamsėjimą, sugedę - nepersišvies. Pamerkus kiaušinius į pasūdytą vandenį, šviežias - nusileis į dugną, pasenęs - išplauks, vidutinio švi
Virti burokėliai bus sultingesni, jei juos virsite neluptus ir nenupjausite šaknelės. Burokėlius virkite neuždengtame puode, tada jie neapkars. Vandens, kuriame verda burokėliai, sūdyti nereikia. Burokėlius užtenka virti 0,5 val., bet nusunkus dar reikia 10 min. palaikyti šaltame vandenyje. Kad virti ir susmulkinti burokėliai nepa
Kad lupant svogūnus neverktumėte, įsikąskite batono arba baltos duonos riekę taip, kad ji būtų truputį atsikišusi į priekį ir dengtų nosį. Pjaustant svogūnus, dažnai drėkinkite peilį ir šalia pjaustymo lentelės padėkite drėgną skudurėlį. Nemalonus svogūno kvapas nuo pjaustymo lentelės, lėkštės ar peilio greitai dings, jei juos
Žvėriena yra kietesnė ir tamsesnė negu naminių gyvulių mėsa, specifinio skonio ir kvapo, todėl iki kulinarinio apdorojimo ji marinuojama. Geresnė yra užpakalinės dalies mėsa. Žvėrienos patiekalai gaminami panašiai kaip ir iš naminių gyvulių mėsos. Kiškienos - panašiai kaip triušienos ir veršienos; stirn
Vitaminu B1 gydomos nervų, širdies ir kraujagyslių ir endokrininės sistemų bei virškinimo organų ligos, podagra, odos ir akių ligos, jis vartojamas chirurgijoje ir akušerijoje. Vitaminas B2 (riboflavinas). Riboflavino yra grybuose, daržovėse, varpiniuose, žemės riešutuose ir daugelyje, kitų augalų. Iš augalinių p
Džiovinimas yra paprasčiausias atsargus grybų paruošimo būdas. Džiovinami visi vamzdeliniai grybai, taip pat briedžiukai, pievagrybiai ir net kelmučiai. Tam parenkami neseni, tvirti grybai. Jie perrenkami, nuvaloma žemės, spygliai, lapai, vabaliukai, šliužai, bet neplaunami. Baravykų koteliai visai arba dalinai nupjaunami (paliekama n
Augalinės ir gyvulinės kilmės produktai, kurių sudėtyje yra daug vandens, greitai genda, nes juos veikia įvairios bakterijos bei fermentai. Todėl, norint grybus išlaikyti ilgiau, reikia sudaryti tokias sąlygas, kad nepakistų jų cheminė sudėtis. Geriausia tai padaryti, juos konservuojant. Grybų sezono metu daugelis šeimų jų prisi
Iš tikro gruzdintuvėje pagamintą maistą valgyti nėra itin nesveika, bet nieko bloga nenutiks, jeigu tokį maistą valgysite retai. Į gruzdintuvę supiltus riebalus gerai įkaitinkite. Jei produktus patiekalui i imate iš šaldiklio, pirmiausia atšildykite. Laikytus šaldytuve bent pusvalandį palaikykite kambario temperat